У нововарошким селима се жале на струју и поломљене бандере

Ове године биће замењено 510 дрвених бандера

Ове године биће замењено 510 дрвених бандера

До појединих планинских засеока у нововарошком крају струја још увек стиже преко поломљених бандера, па се мештани жале да и при најмањем ветру остају у мраку и моле надлежне за помоћ. У локалној Електродистрибуцији пак тврде да се повремени кварови отклањају у најкарћем року, а да је само прошле године у реконструкцију нисконапонске мреже уложено 34 милиона динара и да ће се радити и ове.

У последње време доста притужби стиже са Муртенице. У засеоку Равни тор кажу да су кварови учестали. На трафостаницу на Зечевом брду накачено је двадесетак потрошача, мештана, викендаша и оближњи репетитор, али они на воду према Михајловићима и Спасојевићима имају највише проблема.

-И по десетак дана немамо једну фазу, електричари дођу замене осигурач у трафостаници и тек што оду нестане друге. Један дан нам не ради фрижидер, другог бојлер, трећег замрзивач или пумпа за етажно грејање. Прошле је било радова на мрежи али је она и даље у лошем стању, олабавиле се жице, на доста места надвило се грање, а има и поломљених дрвених бандера које престављају велику претњу. Ту је вероватно и узрок, али да бу се лоцирао квар треба проћи дуж линије. Електричари кажу да немају ни људства ни времена за то, а ја не могу због повреде- каже за "Варошке новине"  мештанин Десимир Спасојевић.

Део мреже у лошем стању - на Муртеници ових дана

Све су чешћи и захтеви локалној самоуправи да се позабави овим проблемом. Годинама уназад одборници опозиције инсистирају на извештајима Електродистрибуције и да се проблеми мештана планинских села ставе на дневни ред Скупштине општине.

-Већина муртеничких засеока је у проблему, не само код нас у Драглици, већ и у Негбини, Белој Реци. Чим дуне ветар или падне први снег и киша, крећу кварови. Будемо данима у мраку или по десетак пута дневно нестане и дође струја, па страдају електрични апарати и пропадају намернице у замрзивачу. Мештани кажу да има је доста мољакања и чекања - каже Иван Младеновић, одборник ГГ „Опстанак“.

Укупна дужина нисконапонске мреже у нововарошком крају је око 666,5 километара и она, према званичним подацима, стријом напаја више од 9.200 потрошача. У Електродистрибуције кажу да је у последњих пет година у изградњу нових и рекоснтрукцију постојећих електроенергетских објеката у овој општини уложено 236 милиона динара, а да ће обимних радова бити у наредном, па и у селима на падинама Муртенице.

-Реконструкција мреже ниског напона планира се и реализује сваке године. У 2024. је тако планирана замена 510 дрвених стубова бетонским и уградња самоносивог кабловског снопа уместо алуминијумско-челичног на делу мреже у дужини од 28,5 километара у Љепојевићима, Белој Реци, Буковику, Дебељи, Дражевићима, Вранешима, Тикви, Виловима-Љубичина раван, Акмачићима и Негбини. Прошле је замењно 237 стубова, а реконструкцији је рађена на подручју Ојковице, Амзића, Комарана, Божетића, Дебеље, Јасеновачког Трудова, Бабића брда, Акмачића, Василића, Негбине и Сеништа - каже се у писаној изјави достављеној „Варошким новинама“ из Елекртодистибуције Ужице - Погон Нова Варош.

Овде уверавају да се сви електроенергетски објекти налазе у технички исправном стању и да се редовно одржавају, а да су вредности мрежниог напона на целокупном подручју у прописаним границама. Последњих година изграђено је и неколико трафостаница, а уплану су и нове.

-Циљ свих активности је повећање поузданости напајања електричном енергијом и смањење броја прекида, као и само смањење трајања прекида. У наредном периоду у плану је и увођење система даљинског управљања објектима од 110 kV и 35 kV, као и изградња нове трафостанице на Бабића Брду за туристичку зону. У плану је и замена импрегнираних стубова на далеководима за Водену пољану, Дебељу, Јасеново, Ојковицу, Белу Реку, Штитоково, Радоињу и Рутоше, као и замена изолације на далеководу ка Виловима, што ће све знатно смањити број прекида у напајању. У току ове године радиће се и 35 kV кабл вода за туристичку зону на Златару, где је у току решавање имовинско -правних односа- кажу у Електродистрибуцији у Новој Вароши.
-----------------
РАСТИЊЕ

-Добар део нисконапонске мреже према засеоцима на Муртеници пролази кроз густу шуму, али се раскресивањем растиња дуж водова нико не бави. А колики је то проблем у целој општини најбоље се видело током невремена крајем новембра прошле године када су под тежином снега пала бројна стабла и покидала жице. Мештани би радо помогли, али не могу сами– каже одборник Иван Младеновић.

У Електродистибуцији међутим тврде да им је „ раскрес растиња стална активност на одржавању електроенергетских објеката“.
-----------------
ОПШТИНИ ВЕЗАНЕ РУКЕ

Свих 207 трафостаница колико их има у нововаошком крају и други електроенергетски објекти су у власништву Електродистрибуције Србије.

-Због тога су нам везане руке. Немамо никакву ингеренцију, нити смемо да у реконструкцији мреже учесвујемо финансијски ијако би смо хтели, јер је ЕПС јавно предузеће. Помажмо им тако што зими чистимо а лети одржавамо путеве, како би електричари безбедно и што брже стигли до кварова и места предвиђених за радове на мрежи- каже за "Варошке новине" председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

-Много тога је урађено у протеклом периоду на реконструкцији мреже. Електродистрибуција није у обавези да нам подноси извештаје, али имамо усмена обећања да ће се радити и ове- каже Васиљевић.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.