Калинин ликовни рад на календару ЕУ ПРО плус

Калина Ракоњац на додели признања у Нишу

Калина Ракоњац на додели признања у Нишу

Ликовни рад Калине Ракоњац, ученице Средње школе у Новој Вароши красиће странице ЕУ ПРО плус календара за 2024. годину. На конкурс је овог пута пристигло 149 радова из 39 школа са подручја 25 општина и градова у којима Програм делује, а Калинин рад се нашао међу 12 најбољих.

Калина је, према оцени стручног жирија, на најбољи могући начин одговорила на овогодишњу задату тему јавног позива – „Стварамо зеленију будућност“. Циљ конкурса који се расписује 13. годину за редом је да подстакне средњошколце да своју креативност усмере ка представљању нових вештина у области заштите животне средине и будућих занимања на пољу такозване циркуларне економије орјентисане на смањење отпада, рециклаже, поновној употреби старих ствари...

-У свом раду сам покушала да промовишем идеју да се од употребљених гума праве љуљашке за децу. Гуме стварају велику количину отпада и најчешће завршавају на депонијама. Пренаменом оне уместо загађивача могу постати део мобилијара за игру у парковима, школским двориштима, вртићима или сеоским и градским игралиштима – објашњава Калина и за „Варошке новине“ истиче јој је награда подстицај да убудуће активније учествује и на ликовним конкурсима. До сада је, иначе, признања освајала на такмичењима и смотрама знања из књижевности и музичког стваралаштва.


Уместо загађивача на корсит деци - награђени рад Калине Ракоњац

За све добитнике награда на овогодишњем конкурсу, ЕУ ПРО Плус је недавно у Нишу организовао свечани пријем и поделу признања, лап-топ рачунара и мобилнох телефона.Представници Европске уније – Делегације ЕУ у Србији и ресорног Министарства, нагласили су том приликом да већ скоро деценију и по талентовани млади људи кроз особени ликовни израз афирмишу европске вредности, а посебно у области екологије.

-Ви нисте само уметници, већ и млади амбасадори промена који могу да трасирају европски пут у својим локалним заједницама и на ширем плану, а нарочито на пољу заштите животне средине – чуло се, између осталог, на скупу у Нишу. За најуспешнију школу учесницу конкурса проглашена је образовна установа за дизајн текстила и коже из Новог Пазара. 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.