Трипковић : Обезбеђени енергенти до краја грејне сезоне

Владимир Трипковић, директор

Владимир Трипковић, директор "Енергије Златар НВ"

Градске котларнице тренутно на залихама имају мазута и пелета до краја фебруара, а уговорили смо и преосталу количину енергената тако да ће радијатори у становима и пословним просторијама наших корисника сигурно бити топли све до 15.априла када се званично завршава грејна сезона – обећава директор „Енергије Златар НВ“ Владимир Трипковић.

Он каже да ће и након тог датума „Енергија“ наставити са грејањем уколико се три дана за редом просечна дневна температура спусти испод 12 степени. У овом предузећу процењују да ће овогодишња потрошња енергената највероватније бити на нивоу лањске.

-За загревање око 36.000 квадрата стамбеног и близу 22.000 квадрата пословног простора обично нам треба око 900 тона мазута и 250 тона пелета. Према досадашњем обиму потрошње, тако ће највероватније бити и ове грејне сезоне – каже за „Варошке новине“ Трипковић и додаје да у предузећу већ праве план залиха за наредну сезону, јер су последње две, три тотално пореметиле пословање „Енергије“ због „дивљања“ цена мазута. Ситуација на тржишту се од почетка ове грејне сезоне, ипак, прилично стабилизовала у односу на неки ранији период када је мазут коштао чак 121,86 динара по литру. Тренутно је 87 динара, али је и то још увек висока цена имајући у виду дугачку листу трошкова „Енергије“.


Шест котларница греје 58.000 квадрата - котларница на Браношевцу

-Само ће нас енергенти до краја грејне сезоне коштати стотинак милиона динара.То је за предузеће велико финансијско оптерећење и зато апелујемо на потрошаче да измирују своје рачуне јер је редовна наплата гарант сигурне испоруке топлотне енергије –каже Трипковић.

Предузеће значајно оптерећују и такозвана спорна потраживања, која су и поред утужења и судске наплате, достигла цифру од око 6,75 милиона динара. Поред тога грађани тренутно дугују око 2,3 милиона динара који нису спорни, а правна лица нешто више од милион динара.

-И даље су најредовније платише они који најмање имају – пензионери, чак и социјално угрожени корисници. Па кад они могу редовно да измирују рачуне, мораће и ови што у финансијском смислу знатно боље стоје. Како бисмо обезбедили што стабилније пословање, наставићемо са пословном политиком да сви потрошачи који имају дуговања буду утужени без селекције и одлагања – каже директор „Енергије“ која има петнаестак запослених, а оснивач јој је Скупштина општине Нова Варош.

Ове зиме корисници даљинског грејања нису имали значајнијих примедаба на квалитет испоруке топлотне енергије, тврде у „Енергији“, као ни захтева за искључењем са система. Али су зато имали бројне интервенције, како на постројењима, још више на мрежи. У руководству предузећа сматрају да се, уз сарадњу са потрошачима, а одмах након завршетка грејне сезоне, коначно мора започети процес хемијског и физичког чишћења мреже. Бројна запушења на готово свим вертикалама у зградама, посебно на Багрему и Зебиновцу, угрожавају читав систем централног грејања, али и знатно оптерећују рад пумпи и подижу, иначе, велике трошкове за електричну енергију.

-У програму рада 'Енергије' је и замена котлова и прелазак са мазута на био-масу, а први у низу пројеката на овом пољу биће нова котларница на дрвну сечку код 'нове' школе. Радови вредни око 232 милиона динара почеће на пролеће и у потпуности ће их финансирати држава. Уз котларницу се гради и нови топловод, којим ће се топлотном енергијом снабдевати све четири школске зграде, Спортска дворана, Библиотека и Музеј, као и оба крила зграде Општине. Биће то, иначе, седма котларница у нашем систему - каже директор „Енергија Златар НВ“ Владимир Трипковић. 
------------
НЕЋЕ БИТИ ПОСКУПЉЕЊА ГРЕЈАЊА

У „Енергији Златар“ и поред огромниг трошкова пословања и дугова , не планирају поскупљење услуга до краја грејне сезоне. Тако ће грађани централно грејање и даље плаћати по цени од 125,65 динара по метру квадратном (без урачунатог ПДВ), а правна лица 254,10 динара по квадрату.

„Енергија“ иначе тренутно газдује са четири градске котларнице на мазут, на Зебиновцу, Багрему, Браношевцу и код Поште, као и са две интерне на пелет у Дому здравља и Вртићу. За енергенте им у сезони треба око 100 милиона динара.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.