На пролеће почиње изградња градске котларнице на био-масу

На дрву сечку грејаће се јавни објекти у центру града (Фото: Д. Ћировић)

На дрву сечку грејаће се јавни објекти у центру града (Фото: Д. Ћировић)

Нова Варош ће добити прву градску котларницу на био-масу. Градиће се код „нове школе“, а радови које у потпуности финансира држава, почеће на пролеће ове године. Нова котларница ће осим Основне школе „Живко Љујић“ и Средње школе грејати и друге објекте јавних установа у центру града. Потписан је уговор са извођачима, а вредност радова је 231,7 милиона динара.

Пројекат се реализује у оквиру друге фазе реконструкције градске основне школе , кроз Програм за обнову и унапређење објеката у јавној својини у области образовања. Финансира се из буџета Министарства за јавна улагања које је недавно потписало уговор са конзорцијумом на чијем је челу предузеће ГАТ ДОО Нови Сад, а радови се изводе по систему „кључ у руке“.

-Нова котларница биће на дрвну сечку, са могућношћу да се у будућности евентуално преорјентише на пелет. Капацитета је 650 киловати, а уз котларницу градиће се и нови топловод којим ће се топлотном енергијом снабдевати све четири школске зграде, Спортска дворана, Библиотека и Завичајни музеј, као и два крила зграде у центру у коме су смештени Општинска управа, суд, катастар,пореска, Центар за социјални рад и Служба за запошљавање – каже за „Варошке новине“ заменик председника општине Нова Варош др Бранко Бјелић.

Нова котларница замениће постојећу на лож уље у новој згради Основне школе и растеретити котларницу на мазут код Поште, али на њу неће моћи да се каче стамбени објекти. Њом ће газдовати предузеће „Енергија Златар НВ“ чији је оснивач локална самоуправа, а које у свом систему има четири градске котларнице на мазут, на Зебиновцу, Багрему, Браношевцу и код Поште, као и две интерне на пелет у Дому здравља и Вртићу.

-Пуштањем у рад нове котларнице уштедеће се на енергентима, јер она неће грејати пуним капацитетом у поподневним часовима и викендом, када не раде школе и јавне установе. Смањиће се и загађење јер ће се као енергент користити искључиво био маса- каже Бјелић.

Реализацију овог пројекта општинско руководство је иначе најавило још у мају 2019, када је држава обезбедила пола милиона евра за комплетну реконструкцију зграде једине градске основне школе. Планове је међутим омела корона, те је процес јавних набавки стопиран током 2020. године. Тема котларнице на био-масу поново је актуелизована приликом посете председника Србије Александра Вучића нововарошком крају у децембру претпрошле године.Тада је обећано да ће котларница бити део богатог инвестиционог „пакета“ тешког близу 80 милијарди динара колико би према најави, држава у наредних неколико година требало да уложи у овај део Србије.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.