Поједине установе још увек немају "рампу" за инвалиде

Нова Варош

Нова Варош

Иако институције у граду последњих година све више пажње посвећују изградњи адекватних прилаза, наши суграђани и суграђанке који су због физичког хендикепа приковани за инвалидска колица и даље немају приступ појединим установама и објектима од јавног значаја, што је ван свих цивилизацијских норми.

Светао пример је градска Основна школа, у чијој је новој згради, захваљујући уградњи специјализованог лифта, ђацима и другим особама са инвалидитетом омогућен приступ свим учионицама и кабинетима. Уз то, на најбољи могући начин и уз поштовање свих прописа и стандарда, у ОШ “Живко Љујић“ решено је и питање спољних рампи на улазу у објекат.

И у Дому здравља прилази ка свим службама здравствене заштите прилагођени су слабо покретним и особама у инвалидским колицима. Имају и приступ шалтерским службама у згради Полиције, као и већини пословних банака и објектима услужних делатности, Услужном центру Општинске управе...

Такозване „рампе“ за особе са инлаидитетом немају међутим, зграда Поште, Комунално, Дистрибуција, Градска библиотека и Дом културе, као и поједине стамбене зграде, иако су и они обавезни да им олакшају приступ.

Инвалиди нису дискриминисани само због вањских архитектонских баријера већ много чешће због оних које су унутар самих објеката од јавног значаја. У делу зграде Општине Нова Варош, у којем су смештене просторије Центра за социјални рад, Националне службе за запошљавање, Суда, Катастра непокретности и „Енергије Златар“, већ годинама уназад лифт се учестало квари, због чега су посебно у проблему странке са инвалидитетом.

- Дешавало се да лифт уопште није у функцији и по седам месеци у континуитету. То је неприхватљиво посебно за око 1.200 корисника и корисница Центра за социјални рад, међу којима је њих десетак посто са инвалидитетом односно сметњама у физичком или менталном развоју. И остали корисници наше установе су у такозваним рањивим категоријама, реч је о болесним и старим лицима, трудницама, деци... Њима пешачење до четвртог спрата нимало није лако, али за све њих имамо лепу вест да смо на добром путу да овај проблем дугорочно решимо – каже за „Варошке новине“ Јелена Лековић, директорка Центра за социјални рад.

Са учесталим кваровима на лифту кубуре и у другом „крилу“ зграде где су службе Општинске управе.

-Како бисмо грађанима и грађанкама омогућили неометан приступ свим службама, посебно суграђанима који су тешко покретни или у инвалидским колицима, са адекватним пројектом ћемо аплицирати код Министарства за државну управу и локалну самоуправу. Имамо обећања да ће нам помоћи да и овај проблем решимо на прави начин– најављује председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.
--------------------------------
ЗАКОНСКА ОБАВЕЗА

Отклањање архитектонских баријера за инвалидна лица су иначе,законска обавеза. То је регулисано Правилником о техничким стандардима планирања, пројектовања, изградње и адаптације објеката којима се осигурава несметано кретање и приступ особама са инвалидитетом.

Законски оквир у овој области јасно је прецизиран још 2015. године, али и он, као и многи, „шкрипи“ када је примена у питању.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.