Михрија Хаџић : И у 2024. културни садржаји по укусу публике

Дом културе

Дом културе

Представа „Чорба од канаринца“, годишњи концерт нашег Културно-уметничког друштва и позоришни садржаји за децу обележили су у програмском смислу 2023. годину. Ови догађаји уједно су били и најпосећенији – каже Михрија Хаџић, директорка Дома културе „Јован Томић“.

Она за „Варошке новине“ истиче да је током протеклих 12 месеци приређено тридесетак квалитетних позоришних, музичких, филмских, књижевних и ликовних догађаја, којима је присустовало 6.480 посетилаца. Број посетилаца би, тврди,био и већи да објекат због санације позорнице није био затворен готово два месеца.


Михрија Хаџић, Директорка Дома културе "Јован Томић"


На театарском репертоару током прошле године нашло се укупно 12 представа, које је пропратило више од 3.200 Нововарошана. Половина су позоришни садржаји за децу, а њима је присуствовало 1.675 малишана из града на падинама Златара, док је хит представе професионалних глумачких ансамбала из Београда одгледало 1.533 наших суграђанки и суграђана.

Највише пажње изазвали су ових дана изведена новогодишња колаж дечја представа (400 гледалаца) , „Чорба од канаринца“ у маестралној изведби првака београдског и српског глумишта Љубомира Бандовића и Мине Лазаревић, као и монодрама о животу и трагичној судбини Надежде Петровић. 

-Само ова два комада погледало је укупно 750 љубитеља позоришта.Прилично добра посета (укупно 1.400 посетилаца) забележена је и на шест приређених догађаја музичког карактера. Највише пажње изазвали су концерти „Друмови“ , музичко-поетски програм посвећен прерано преминулом уреднику програма Дома културе Фаруку Ибишбеговићу и велики годишњи концерт нашег КУД-а. Добру посету имао је и концерт светски познатог музичког састава 'Мостар севдах реунион'- каже Хаџић.

Како би културна понуда била што разноврснија, у Дому културе су органиозовали и четири ликовна догађаја. У питању су изложбе дела познатог сликара Драгана Стојкова, Ликовног клуба „Златарска палета“, као и две поставке радова из локалних школских установа. Све њих је посетило око 300 љубитеља сликарства, а њихов број сведочи о томе да су садржаји овог типа традиционално најмање интересантни домаћој публици.

У програмској шеми није запостављена ни филмска уметност. На репертоару се нашло десетак филмских остварења, највећим делом оних за децу, које је погледало укупно 1.565 локалних филмаџија. Малишани су највише били одушевљени пројекцијама филма „Дечак делфина“, док је највише интересовања нешто старијих поклоника филма изазвало ново остварење Драгана Бјелогрлића „Чувари формуле“.

Позорница у новом руху

Пријатно изненађење биле су и две књижевне вечери. Реч је промоцијама књига , прве о лику и делу проте Јевстатија Караматијевића, а друге новинара Драгољуба Гагричића, обе у издању Истраживачко-издавачког центра „Стари Влах“ из Београда. Овим догађајима присуствовало је близу 500 љубитеља књиге.

-Ослушкујући укус и жеље већ добро профилисане и „неговане“ нововарошке публике, централно место у програмској шеми били су позоришни садржаји. И тог правца у програмском смислу држаћемо се и наредне године. Искуство нам говори и да су локални љубитељи позоришта с правом пробирљиви, а то значи да су искључиво заинтересовани за представе у извођењу професионалних глумачких ансамбала – наглашава директорка Хаџић и додаје да, ипак, током 2024. неће бити изостављени ни остали културни садржаји, те да наши суграђани и суграђанке и у наредном периоду могу очекивати богат и разноврстан програм, конципиран у складу са афинитетом публике, али и расположивим буџетом за програме.

Иначе, Дом културе „Јован Томић“ 2024. прославља значајан јубилеј – 55. година успешног рада и постојања.
---------------------
„ДАНИ КУЛТУРЕ“

У Дому културе су у пуном јеку припреме за „Дане културе“, традиционалну манифестацију која је на програму од 8. фебруара до 7. марта. Интезивирани су преговори са глумцима, певачима, ликовним и књижевним ствараоцима, а у овој установи истичу да су оквирно већ креирали потенцијалну програмску концепцију.

-Прве вечери фестивала, а поводом јубилеја Дома културе, биће изведен пригодан музичко-поетски колаж, по идејној замисли познатог глумца и наратора Микија Дамјановића. На програму ће се наћи и две хит представе „Ноћ богова“ у извођењу Војина Ћетковића, Дејана Луткића и Небојше Илића и дуо драма „Помахнитале“ са Тањом Кецман и Милошем Ђорђевићем. У плану су и две представе за децу, као и комад нашег земљака Николе Драгашевића – истиче директорка Дома културе Михрија Хаџић и још најављује изложбу дела Моме Капора, евентуални концерт хора „ВИВА ВОX“ , књижевне вечери, филмске догађаје...
----------------------
ИНВЕСТИЦИЈЕ

Последње две, три године у Дому културе ће се памтити и по значајним инвестиционим улагањима, најпре у реконструкцији унутрашњости објекта и прилазних платоа, коју су са 19,1 милион динара финансирали Министарство културе и локална самоуправа.

-У 2023. комлетно је санирана позорница у централној сали, а посао је подразумевао комплетну замену пода, завеса, као и набавку позоришне аудио и визуелне опреме. Инвестиција је вредна око осам милиона динара а финансирали су је Министарство културе и Општина Нова Варош– каже Михрија Хаџић и најављује могућност нових улагања у замену седишта и итисона у великој сали.
----------------------
АМАТЕРСКО ПОЗОРИШТЕ

Чланови Аматерског позоришта Дома културе почеће након празника са радом на новим пројектима. Реч је о представама омладинског и великог ансамбла, а оба комада режираће Драган Јаковљевић.

-Редитељ се већ бави селекцијом текстова и избором глумаца, како би ускоро почеле читалачке пробе. План је да прва премијера буде током 'Дана културе' – најављује Михрија Хаџић.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.