Љубиша Недовић : Водоводна мрежа имаће приоритет

Љубиша Недовић, директор Комуналног предузећа

Љубиша Недовић, директор Комуналног предузећа

Комунално предузеће је током ове године, уз подршку локалне самоуправе, унапредило сектор одржавања и чишћења града и сеоских месних заједница, зановило возни парк, опрему и механизацију, а у наредној ћемо интезивирати радове на реконструкцији градске водоводне мреже и водовода по селима. Како бисмо смањили губитке и рестрикције воде свели на минимум, решавање проблема у водоснабдевању биће императив у раду у предстојећем дугорочном периоду – каже за „Варошке новине“ Љубиша Недовић, в. д. директор Комуналног предузећа „3. септембар“.

Са дотрајалом и „бушном“ водоводном мрежом у појединим деловима града комуналци кубуре годинама. Губици су огромни, а уз слабу издашност на извориштима, рестрикције посебно у летњим месецима су често неизбежне.

- Трећа висинска зона је најкритичнија. Реч је централној градској зони на потесу од Мушине чесме до Основне школе. Још увек нисмо успели да завршимо пројекат, урадићемо то у најкраћем могућем року, а потом одмах започети са етапном реконструкцијом, али не само водоводне, већ и канализационе мреже – истиче Недовић.


Радиће се и у селима и у граду

На новинарско питање како ће се предупредити рестрикције у насељу Браношевац, Шанац, у Улици Вранешки пут, делу туристичке зоне на Златару, а посебно у „жедним“ Акмачићима, директор Комуналног одговара:

-Потрошачи са Браношевца су током октобра били у режиму ноћних рестрикција у периоду од 10 увече до 6 ујутру и то искључиво због минималне издашности Лакомице. Делови Акмачића, Комарана и Вилова „одахнуће“ изградњом водоводног система у Божетићима, Поточило и Вранешки пут се решавају у „пакету“, а потрошачи са Златара имају проблем са водоснабдевањем једино у случају када нестане струје на изворишту.

Када су сеоски водоводи у питању, комуналци ускоро завршавају радове на водоводном систему у Бистрици, а у наредној години их очекују пуне руке посла у Бурађи, где је ситуација и најтежа.

На питање зашто потрошачи у самој Новој Вароши пију знатно скупљу воду у односу на окружење и има ли простора за појефтињење цене услуге, Недовић одговара да је то за сада „немогућа мисија“.

-Прво, због гравитације се уопште не можемо поредити са неким градовима у окружењу, јер се код нас вода до корисника и до пет пута препумпава. Због тога су нам месечни рачуни за струју огромни, а где је још одржавање укупно 36 црпних станица односно постројења – објашњава Недовић.


Фали теренске радне снаге, посебно у "Чистоћи" и "Водоводу"

Финансијска ситуација у предузећу, иначе, није баш сјајна, комуналци се довијају на све начине да им „глава остане изнад воде“, а у томе им помаже Општина која им је ове године уступила и послове на „крпљењу“ асфалтних рупа и тротоара по граду. Како би остварили значајнији профит од овог посла, потребна им је доданка механизација, за коју немају новца.

-Месечни трошкови за плате, струју и гориво износе око девет милиона динара, а укупна вредност рачуна коју испоставимо грађанима и привреди је осам. То значи да смо већ у старту на губитку, а додатна „омча око врата“ су нам тешко или готово никако наплатива дуговања већ затворених или фирми у стечају, која премашују цифру од 20 милиона динара – каже Недовић.

-Правни субјекти код којих је наплата остварива у добром проценту тренутно дугују око 9,7 милиона динара, док предузеће од грађана заједно са утужењима потражује 21.600.000 динара-каже Недовић.
-----------------------
МУТНОЋА КВАРИ ПРОСЕК

-Грађани Нове Вароши пију и хемијски и бактериолошки исправну воду, тврди директор Комуналног предузећа Љубиша Недовић.

Све до скоро, како каже, узорци воде били су одлични, али је у новембру анализа ужичког Завода за јавно здравље била нешто лошија због великог замућења воде, узроковане искључиво наглим топљењем снега.
-----------------------
ЗАПОСЛЕНИ

Комунално предузеће „3. септембар“ има шездесетак запослених.

-Имамо неповољну старосну и образовну структуру, уз мањак стручних кадрова. Фали нам и теренских радника, посебно у јединицама „Водовода и канализације“ и „Чистоће и механизације“- кажу у руководству предуизећа.
* * *
Текст је део пројекта „Транспарентно о расподели и трошењу средстава из буџета Општине Нова Варош“ који је суфинансиран из буџета Општине Нова Варош (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

                                                                                                      

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.