У Музичкој секцији Средње школе певају на четири језика

Изашле из оквира школског стваралаштва- чланице хора

Изашле из оквира школског стваралаштва- чланице хора

По свом таленту, квалитету, преданости и ентузијазму Музичка секција Средње школе у Новој Вароши одавно је изашла из оквира школског уметничког стваралаштва. И локални културни програми и манифестације су постали незамисливи без учешћа даровитих средњошколаца. Они већ генерацијама уназад делују под диригентском и педагошком „палицом“ професорке Садије Башовић.

Секција тренутно броји 35 ученица и ученика узраста од првог до четвртог разреда гимназије, од којих је највише чланова школског хора. Они су особени по много чему. Музички су талентовани, вредни , мотивисани да буду што квалитетнији, а певају на српском, француском, енглеском и руском.Није им страно ни усвајање нових теоретских знања на овом пољу уметности, а када је репертоар у питању, ту се придржавају гимназијског плана и у оквиру својих програма изводе нумере и домаћих и страних аутора различитих епоха, а прилагођених за школски хор.


Културни програми су незамисливи без њих

Значајна карика хора су и чланице певачке етно групе у саставу : Аурора Вејсиловић, Јелена Руљевић, Николина Матовић и Милица Пурић. Девојке милозвучног гласа су и солисткиње при певачкој групи Дома културе „Јован Томић“, тако да су по својим изузетним извођачким способностима и пажљиво пробраном репертоару , ове девојке, као и састави пре њих, постале препознатљиве и изван подручја нововарошког краја.

-Њихов музички репертоар се базира углавном на традиционалној, староградској, изворној и етно музици, коју изводе „а капела“ или уз одговарајућу инструменталну пратњу. Чланице певачке групе истовремено и свирају на гитари, а такође певају и на неколико страних језика – каже професорка француског језика Садија Башовић .

Она за „Варошке новине“ додаје да при музичкој секцији делују и младе пијанисткиње, садашње односно бивше полазнице Музичке школе – Калина Ракоњац и Сара Томашевић.

А на питање како откива и „врбује“ младе музичке наде и инспирише их на рад у хору односно музичкој секцији, професорка Башовић одговара:

-Пратим њихов рад и таленат још од основне школе, музичке „бисере“ проналазим наравно и у музичкој школи, а потом, иако нисам музички педагог, већ слухиста, покушавам да их мотивишем да наставе са вежбањем, пробама, јер сваки дар је потребно неговати и усавршавати, радити што више и упорније на вокалној техници, правилном дисању, интонацији, мелодији, тоналитету и много тога још.


Професорка Садија Башовић

Млади таленти у овдашњој Средњој школи наглашавају једно – хор односно певање воле и пуни су ентузијазма када имају прилику да наступају на светковина обележавања Дана школе, Савиндана, Европског дана језика, Месеца франкофоније, Дана енглеског и руског језика, али и осталим школским и градским манифестацијама.

-Делујући у оквиру секције, осим талента, код нас се развија и осећај припадности, учимо се тимском раду, а истовремено се социјализујемо и јачамо сопствену сигурност и поуздање – истичу даровити млађани певачи и инструменталисти, који су, иначе, највећим делом припаднице нежнијег пола.
* * *
Овај текст је део пројекта „Они су наша будућност – подржимо их“

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.