На треће Тројице освећење цркве брвнаре у Драглици

Позивница: Света литургија почиње у 9 сати

Позивница: Света литургија почиње у 9 сати

Црква брвнара у Драглици биће освећена у уторак 6. јуна на треће Тројице, сеоску заветину, а саграђена је од борових брвана, у традицији предака.

Освећење богомоље обавиће епископ жички Јустин. Свечана литургија почиње у 9 сати, а спремљен је и богат културни програм. Народни сабор је у поподневним часовима (од 16.30 сати), а организатори обећавају добру забаву. Под шатром свирају популарни „Гоци бенд“ и оркестар Борка Радивојевића, а сабораши ће уживати и у звуцима труба из оркестра Дејана Лазаревића.

На Зборишту са кога поглед пуца на засеоке разбацане по падинама планине цркву брвнару подигао је предузетник Страхиња Кутлешић (45) коме су овде корени, а живи у Италији.

Са црквом на Зборишту, кажу мештани, оживеће и сабориште. Последњи пут, народни сабор на треће Тројице овде је одржан 1979. године.

-Код мале, дрвене капеле и споменика солунцу Радивоју Савковићу овде се на сабору окупљао народ са обе стране Увца, долазили су и са Златибора и од Моравице. Свирале су и по три музике, вило се коло, а тако ће бити и ове године. Надамо се да ће идуће године одавде опет кренути и крстоноше. Обичај обиласка села прекинут је у поратним годинама , а од крстоноша из те последње литије жива су само тројица, Дарко и Милисав Зечевић и Секула Шуљагић- каже мештанин Неђо Грујичић, дрвосеча у пензији.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.