Општина са 13 милиона субвенционисала пољопривреднике

Највише пара у физичку имовину

Највише пара у физичку имовину

Око 520 пољопривредника из нововарошког краја користило је ове године општинске субвенције у аграру, за које је из буџета издвојено укупно 12,8 милиона динара. У општини Нова Варош регистровано је више од 2.500 пољопривредних газдинстава, а међу носиоцима је све више жена. Њих 34 су током ове године користиле подстицајна средства, што је три пута више него прошле.

Најзначајнији део аграрног буџета Општине Нова Варош за 2023, у износу од 7,9 милиона динара, утрошен је на реализацију мере за инвестиције у физичку имовину регистрованих пољопривредних газдинстава. Уговори о субвенцијама у овој области су, након два конкурсна круга, потписани са 137 пољопривредних произвођача, којима је општина доделила подстицајна средства у износу од 60 посто од укупне вредности инвестиција, максимално по домаћинству 150.000 динара.

-Највеће интересовање испољили су сточари за набавку опреме, најчешће апарата за мужу. Било је и захтева за опрему за наводњавање и пчеларство, као и куповину фреза, косачица и слично – каже Милинко Шапоњић, дипломирани агроном из Општинског одељења за привреду и локални економски развој.


У општини регистровано више од 2.500 пољопривредних газдинстава

Он за „Варошке новине“ додаје да је ове године било слабије интересовање за субвенције за набавку опреме у производњи примарних пољопривредних производа. Укупан буџет за ову меру је 500.000 динара, а „зелено светло“ на конкурсу добила су четири пољопривредника, који су подстицаје искористили за куповину казана за ракију.

Субвенционисање вештачког осемењавања крава је локална аграрна мера коју већ годинама уназад традиционално користи значајан број пољопривредних произвођача. Током 2023. је 378 власника регистрованих пољопривредних газдинстава искористило подстицајна средства, у укупном износу од 3,5 милиона динара, за осемењавање 2.333 грла.

-Општина је, у складу са предвиђеним планом и програмом у области аграрне политике, реализовала и меру субвенционисања камата на пољопривредне кредите код пословних банака. Из општинске касе је за ову намену утрошено око пола милиона динара – каже још Шапоњић и напомиње да локална самоуправа о свом трошку сваке године за заинтересоване произвођаче организује посету Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду. Јесенас је ту могућност искористило 100 пољопривредника, а буџет за ову меру био је 400.000 динара.

У општинском руководству апострофирају да је од прошле године аграрни буџет увећан за четири милиона динара, а на уштрб неких других корисника буџетских средстава.

-Путем општинског конкурса је са додатних три милиона динара подржано десетак пољопривредних удружења, чије је груписање и окупљање јако важно и један од начина како да пољопривредни произвођачи повећају обим производње, на тржишту лакше пласирају своје производе, остваре значајни профит за себе и своја домаћинства, као и да аплицирају за средства код општине, државе и страних донатора – истиче Бранко Бјелић, заменик председника општине.
* * *
Текст је део пројекта „Транспарентно о расподели и трошењу средстава из буџета Општине Нова Варош“ који је суфинансиран из буџета Општине Нова Варош (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

                                                                                                             

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.