У Новој Вароши 660 бирача мање него пре три године

У бирачком списку 12.534 уписаних

У бирачком списку 12.534 уписаних

У општини Нова Варош на ванредним парламентарним изборима 17. децембра моћи ће да гласа 12.528 бирача. То је 667 бирача мање него на изборима који су на свим нивоима одржани пре три године.

Део Нововарошана који имају званично место пребивалишта у родном граду, гласаће међутим у другим местима у Србији где тренутно бораве због посла или школовања, а део и у иностранству. Како је саопштила Републичка изборна комисија, у 35 земаља широм света биће отворено 81 бирачко место за укупно 32.216 држављана Србије који су се пријавили за гласање у иностранству.

-Око 160 Нововарошана пријавило се да гласа у месту боравишта у иностранству, највише у земљама Европе. Занимљиво је да ће на неком од бирачких места у нашој општини гласти и десетак викендаша, који су се пријвили да гласају овде, по изабараном месту боравишта- каже за "Варошке новине" Мирел Рољевић, начелник Општинске управе у Новој Вароши, која ажурира бирачки списак за подручје јединице локалне самоуправе.

У недељу 17. децембра у нововарошком крају гласаће се на 39 бирачких места, од којих је 10 у граду, као на референдуму за уставне промене који је одржан у јануару ове године.

-Биралишта ће бити отворена у времену од 7 до 20 часова, а да би гласали грађани ће морати да покажу на увид важећу личну карту или пасош. Малолетна лица која стичу бирачко право најкасније на дан избора 17. децембра, могу гласати само уколико су се уписала у јединствени бирачки списак – појашњава Јелена Лековић, председница Општинске изборне комисије.

Последњи избори на свим нивоима одржани су 21. јуна 2020. године и на њима је у Новој Вароши право гласа имало 13.195 бирача, док је 16. јануара ове године на референдуму за уставне промене могло да гласа 12.879 уписаних у бирачки списак.

Право гласа на предстојећим изборима имаће 6.500.165 грађана Србије.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.