Средњошколци снимили филм у част својим професорима

Даровита екипа - учесници пројекта

Даровита екипа - учесници пројекта

Двадесетак заљубљеника у глуму – чланова и чланица драмске секције у  Средњој школи у Новој Вароши опробали су се и на пољу филмске уметности. Краткометражну адаптацију по мотивима из чувеног филмског хита и истоимене серије „Шешир професора Вујића“ посветили су својим професорима. Сами су режирали и побринули се за сценографију и костиме.

Сценографију, монтажу и костимографију краткометражног играног филма даровити средњошколци заједнички потписују, а режију Ивона Думбеловић. Главну улогу игра Андреј Лапчевић, док су остали чланови трупе : Анастасија Мандић, Аница Лојаничић, Вељко Млађеновић, Јован Шапоњић, Вукоман Матовић, Никола Куртић, Илија Милошевић, Максим Лојаничић, Слађана Радишић, Марија Млађеновић, Тара Радишић и Андреа Пушичић.

-Желели смо да поводом Дана просветних радника наше професоре обрадујемо на нешто другачији начин од уобичајених прослава. Своје поштовање, поверење и љубав смо им исказали тако што смо урадили кратки филмски запис у трајању од 15 минута. Адаптација је урађена по идеји и на иницијативу професорке српског језика и књижевности Николине Крџавац – причају за „Варошке новине“ млађани филмски ствараоци.

Филм су снимили и монтирали за свега неколико дана. Задатак није био нимало лак, посебно имајући у виду да је ово њихов „првенац“ и да о раду на филму пре тога нису имали никаква сазнања. Кренули су од почетка: прво су селектовали сцене, трудећи се да у њих стану најлепше, најинтересантније и по мало и комичне „цртице“ из живота школе. Затим су одабрали најадекватнију глумачку екипу.

Најтежи део посла, кажу, био је „на терену“. Биране су разнолике локације у граду (школа, „Ристића магаза“, парк на Зебиновцу, породичне куће актера у филму), а само снимање, обављено телефонима, било је мукотрпно и вишесатно. Ваљало је након тога материјал монтирати, средити и „умити“ све како би било спремно за емитовање 8. новембра.

-Уложили смо доста напора да на крају, уз свесрдну подршку професорке Николине, све испадне добро. То је у најраћем топла, људска прича, са поруком да ћемо наше професоре и професорке и кад одемо из ове школе памтити по најлепшем и за читав живот – истичу младе „филмаџије“ и глумци.

Сви они су ученици првог разреда. Кажу имају времена, ентузијазма и жеље да се до краја средњошколског образовања окупљају на неким новим пројектима, а које би евентуално изводили и на сценама ван школе. Њихово прво филмско „чедо“ , иначе, наишло је на велике симпатије код професора, а позитивне утиске имају и њихови вршњаци и ученици виших разреда.

„Шешир професора Вујића“ ученика Средње школе у Новој Вароши, наши суграђани могу погледати на званичном сајту школе, као и на YouTube каналу, на којем бележе добру посету .
* * *
Овај текст је део пројекта „Они су наша будућност – подржимо их“

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.