"Кинезис Златар" једини у граду афирмише рекреацију за жене

Брзо до жељених резултата

Брзо до жељених резултата

Удружење „Кинезис Златар“ једина је спортска организација у Новој Вароши у којој се афирмише рекреација за жене. Друштво је активно од 2018. године, а тренутно окупља тридесетак чланица различите старосне доби. Оне углавном преферирају фитнес вежбање, које им помаже да чувају здравље, ослободе се стреса, буду физички активне, али и ментално стабилније и сигурније у себе.

Чланице „Кинезиса“ вежбају по правилима фитнеса и прецизно осмишљеном програму, који води лиценцирана инструкторка Ана Софтић.

-Већ после месец дана активног вежбања види се огроман напредак. Жене стичу кондицију, боље моторичке способности, координацију покрета, спретније су, физички издржљивије и што је најважније већ стичу свест о томе колико је по њихово здравље и психу важна физичка активност – каже Ана Софтић за „Варошке новине“.

Она ипак, напомиње да је почетак увек тежак, али да се упорношћу релативно брзо дође до жељених резултата. А они су више него благотворни, посебно за јачање зглобова, тетива, лигамената, читавог кошчано-зглобног и мишићног система, а стручњаци кажу и да је фитнес одлична превентива за многа обољења нарочито кардиоваскуларна и дијабетес.

У „Кинезису“ се велика пажња посвећује и индивидалним потребама, афинитетима и могућностима сваке њене чланице, а у зависности од старосне доби, здравстеног стања, телесне масе и слично. Вежбе се прилагођавају појединачно и колективно, када се са фитнесом започиње. Нововарошанкама које желе да да на овај начин смршају јасно се каже да поред физичке активности морају „пробушити кашику“ и успоставити нови, адекватан режим исхране.

Ана Софтић

-Највећа је сатисфакција када наше жене, и када престану да вежбају у „Кинезису“ , остану физички активне. Оне, често због немања времена и бројних пословних и породичних обавеза, нису у могућности да долазе на часове фитнеса, али траже савете како да вежбају у кући, онлајн и то је супер. Чак не морају ни то, нека шетају, трче, одржавају баланс исхране и физичке активности, шта год од тога, само да се не запусте и улење – напомиње Ана.

Чланице кинезис клуба добро знају да бити у топ- форми не значи само задовољавајући физички изглед, већ и одлично психолошко стање. Већ после првих неколико сати фитнеса постају свесне колико је овај начин вежбања благотворан и да физичко разгибавање без менталног не даје пуни ефекат.

-Жене се осећају боље у сваком смислу. Ослобађају се нагомиланог и свакодневног стреса, физички су јаче и полетније, а тиме долазе до суштине – да жена треба да буде најважнија себи да би била добра и другима. Жена јесте стуб породице и друштва, али пре мислим да је здрава жена темељ и једног и другог. Ако се сама не побрине за себе и своје здравље, неће то урадити ни други – сматра Ана.

Она за наш лист још каже да су у овом клубу сви као једна велика породица. И то може бити уточиште за једну жену. У „Кинезису“ се наше суграђанке и друже, размењују своја животна искуства, буде ту и доста комичних ситуација, а таква позитивна атмосфера само добриноси томе да припаднице нежнијег пола бар на кратко успоставе пуну равнотежу, одвоје време само за себе и своје потребе и жеље, да се одваже и оснаже.
------------------
ДВА ДАНА СЕДМИЧНО

Чланице удружења „Кинезис Златар“ вежбају у спортској хали два пута седмично – сваког уторка и четвртка од 20 до 22 сата. Кажу да имају подршку колега спортиста, као и Спортског савеза и локалне самоуправе, али да за њих имају једну молбу.

-Потребан нам је и трећи термин у седмици како би ефекат нашег вежбања био бољи. А с обзиром на то да смо жене и имамо бројне и породичне обавезе, било би добро да нам се додели неки термин који није у касним вечерњим сатима – кажу у овом Удружењу, чији рад и активности, а посебно занављање опреме, путем конкурса помаже и Општина годишњим средствима у износу од 100.000 динара.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.