Представљен пројекат „Нови Златибор – визија будућности“

Нова фаза развоја - Милан Стаматовић

Нова фаза развоја - Милан Стаматовић

Општинa Чајетина представила је пројекат новог Златибора, који подразумева нове садржаје на врху Торника, као и пројекат нове трасе гондолске жичаре од врха Торника до Прибојске Бање. Како је истакнуто, Златибор се налази на прекретници – да ли да останео на достигнутом ниво туристичких услуга и стагнира или да иде напред користећи иновативне методе, захтеве и потребе савременог туристе.

Ми смо се определили да свом снагом идемо напред, кажу у руководству општине Чајетина.

-Сада нам предстоји друга фаза, градња новог Златибора, изградња голф терена, изградња спортских терена, тих неких забавних садржаја које савремени туристи траже.Трудићемо се да радимо у општем интересу, да помогнемо својој држави, да помогнемо локалном становништву где ми живимо и где добијамо подршку за све ово што радимо. Хоћу овим путем да се захвалим свим оним људима, компанијама, извођачима, министарствима, на разумевању и који су нам помогли. Надам се да ће Златибор врло брзо стати у ред светских туристичких дестинација . Мислим да Златибор има будућност, да Србија има будућност- рекао је  председник општине Чајетина Милан Стаматовић, на представљању пројекта „Нови Златибор – визија будућности“.

Он је том приликом подсетио на почетне кораке у убрзаном развоју туризма на Златибору.

-Са бројних студијских путовања и гостовања страних делегација на Златибору и током наших путовања по Европи полако смо бележили и преписивали и оно што је било могуће према нашој законској регулативи да се примени код нас, ми смо то и применили у пракси. Највише смо користили искуства скандинавских земаља, јер су они изузетно практични. Нашу стратегију развоја која је урађена 2004. године је уз нашу стручну помоћ урадио норвешки институт Нива и тада су нас питали за који вид туризма хоћемо да се определимо у нашим стратешким плановима, ми смо се определили за масовност, јер су у сваком послу профит и зарада управо у масовности. Има послова у којима можете да чувате и етно туризам, да се бавите заштитом животне средине и да сачувате тај планински стил градње, али је питање да ли држава има новца да развија такав вид туризма. Пошто га тада није било, определили смо се за масовни туризам- рекао је  Стаматовић.

Са презентације нове гондоле до Прибојске Бање

Министар туризма и омладине Хусеин Мемић је нагласио да су присутни „имали прилику да виде где ће Златибор бити за три, пет или 10 година“ и да је задовољан што је видео да су планови јако озбиљни.

-Као ресорно министарство им стојимо на располагању и током посете Златибору сам разговарао са директором туристичке организације о томе да би било добро да се на једном месту окупе сви они који раде на различитим пројектима- рекао је министар Мемић.

-Разговараћу са премијерком да Златибор и читав Златиборски округ добију, да тако кажем, једну владину ресорну групу у оквиру које ћемо разговарати о свим потребним стварима. Да ли ће за реализацију пројекта бити потребан гас или далековод, да ли је на некој локацији потребна експропријација, и све то морамо видети са државом. Без помоћи државе све ово није могуће тако лако и брзо реализовати- закључио је Мемић.

Испред домаћина, присутнима се обратила и Бојана Божанић, директор ЈП „Голд гондола“, која је истакла да су током данашње презентације нове трасе гондолске жичаре од Торника до Прибојске Бање предствањена најсавременија и веома интересантна техничка решења чиме се „Златибор шаље у орбиту у смислу нових планова, идеја и иновативних решења“. Божанић је говорила и о идеји пројекта „Златни град“ на Златибору чија реализација такође креће ускоро.

Пројекат „Торник сутра: концептуални хоризонти – Златни бор“, који ће се реализовати на врху Торник, представила је његова ауторка др Снежана Веснић, доцент на Архитектонском факултету у Београду. Она је истакла да је „специфичност овог пројекта то што представља материјализацију специфичности Торника и Златибора и њихових претакања у једну поетску слику и архитектуру. Пројекат се базира на митолошкој слици златног бора који је готово неухватљив симбол савршенства.

-Све остале ствари по којима су Златибор и Торник европски препознати преточене су у четири архитектонска односно природна елемента – ватру, ваздух, воду и земљу. На тај начин пројектована су четири амбијента од којих окосницу пројекта чини 139 метара висока кула која је интерпретација златиборског специфичног бора- истакла је архитекта Веснић.

Специфичности саме нове трасе и техничка решења која ће бити примењена на гондолској жичари од Торника до Прибојске Бање представио је Франц Фурлани, представник компаније Лајтнер за Западни Балкан.

-Гондоле се све више граде, све више се употребљавају за туризам и за градски саобраћај. Гондоле су електричне и код њих је све чисто, еколошко, нема загађивања ваздуха и због тога се све више употребљавају за транспорт људи. Пројекат је веома амбициозан, то се тражи данас и Златибор баш иде правим путем-рекао је  Фурлани.

(Извор: Општина Чајетина)
* * *
Текст је део пројекта „Чајетинa на сајту Варошких новина“ који је суфинансиран из буџета Општине Чајетина (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

                                                                                                      

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.