Земљорадничка задруга "Белоглави суп" улази у нове пројекте

Велика стада од јагњади из донације

Велика стада од јагњади из донације

Задругари који су пре три године из донације на поклон добили приплодну јагњад данас имају велика стада. Пројекат је у потпуности успео, па у „Белоглавом супу“ кажу да ту неће стати. Планова је много, а међу пољопривредницима има и заинтересованих за акцију како би се продужио живот нововарошким селима која су на издисају.

Земљорадничка задруга „Белоглави суп“ из Нове Вароши добила је ново руководство и отворила још једну продавницу мешовите робе. Сада их имају две, поред нове код школе у Акмачићима, ту је и трговина у центру Радоиње која ради две године.

-План је и да се од марта наредне године крене са откупом јагњади, као и других пољопривредних производа и шумских плодова. Проширићемо делатност и на уређење зелених површина, а заинтересовани ће код нас моћи да набаве и саднице разног воћа, ружа, цвећа и другог украсног биља од реномираних произвођача. Међу задругарима је доста младих и способних који би да раде, па ћемо код општине конкурисати и за послове на уређењу и одржавању паркова и других зелених површина у граду и околини- каже Милош Пурић, нови директор Земљорадничке задруге „Белоглави суп“.

Милош Пурић (34) из Радијевића, по занимању је пољопривредни техничар и један је од најбољих резача воћа у овом делу Србије. На челу Задруге недавно је заменио Драгана Вуковића коме је истекао петогодишњи мандат.


Директор Пурић  у новоотвореној  продавници у Акмачићима

Земљорадничка задруга „Белоглави суп“ данас има 14 задругара и двадесетак коопераната, највише из Сеништа, Радоиње и Рутоша, као и четворо запослених. Основана је 2018, а две године касније започела пројекат на развоју овчарства, на који су кажу, посебно поносни. На конкурсу који је тада расписао кабинет министра без портфеље задуженог за бригу о селу Милана Кркобабића добили су средства за набавку 412 приплодних јагњади. Заинтересовани су према жељи и одлуци Скупштине задруге добили 11, 25 или 30 јагњади, уз услов да чланови задруге за најдаље пет година Задрузи врате у количини 30 посто, а кооперанти 40 посто од броја добијених грла.Задружну ја

- Мада је од почетка пројекта прошло тек непуне три године, највећи број је већ испунио своју обавезу, а јагњад коју су вратили подељена је новима који су се пријавили. Тако се број корисника донације проширио и сада их је тридесетак, а проширило се и стадо па од подељених 412 јагњади данас има укупно 700 грла. Пар њих сада има стадо са по 60-70 брава- каже Пурић.

-Будућност села је у задругарству, јер пољопривредници само удружени у задруге могу тржишту понудити у континуитету већу количину својих производа. А то је управо оно што поред квалитета траже купци. У нововарошкој општини тренутно постоји осам пољопривредних задруга али на жалост, једно наша ради оно због чега је и основана- каже Пурић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.