Укинута ванредна ситуације, највише штете на електромрежи

Ветар

Ветар "појео" снег - Нова Варош данас

У Новој Вароши данас је укинута ванредна ситуација која је у недељу 26. новембра уведена на територији целе општине због проблема изазваних обилним снежним падавинама.

Током прошлог викенда на планинама је пало до 80, а у граду око 30 центиметара влажног снега, па су многи путеви били непроходни, а већина потрошача данима без струје.

– Успели смо да за кратко време нормализујемо ситуацију. Сви путеви су очишћењи, а отклоњени су и бројни кварови на електромрежи- каже председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

Највише проблема било је у испоруци електричне енергије. Под тежином влажног снега пала су бројна стабла и покидала жице па су готово сва села и поједини делови града данима били без струје. Снег је ломио стубова далековода и бандере у нисконапонској мрежи због чега су електромонтерима из погона Електродистрибуције у Новој Вароши у помоћ прискочиле колеге из Лознице, Сомбора и Бајине Баште како би се што пре отклонили кварови.

Дневно и по 12 сати рада у тешким условима

- Монтери су на терену проводили и по 12 сати дневно, у веома тешким условома. Велике проблеме током санације кварова, поред изузетно тешко приступачног терена, правио је и велики број поломљених и савијених стабала и грана који су онемогућавали кретање нашим возилима. Дужина оштећених далековода је десетину километара, а већина кварова на тешко приступачним теренима што је такође представљало велики изазов, јер се лоцирање места квара и поправка могу радити само током дана, тако да је кратка обданица узроковала да санирање неких кварова траје нешто дуже- кажу за „Варошке новине“ у Електродистрибуцији Ужице, која покрива општине Златиборског округа.

Како кажу електричари, највећу штету снег је направио на 10 киловатним далеководима за Јасеново и Акмачиће, као и у насељима која се снабдевају са тих далековода.

-Због тешког снега долазило је до кидања проводника и ломљења стубова тако да је на далеководу 10kV за Јасеново био поломљен један стуб и покидан проводник на осам места и на далеководу 10kV за Акмачиће била су поломљена два стуба и прекинут проводник такође на осам места. Била су поломљена и три стуба на мрежи ниског напона Акмачићи Крш- кажу у Огранку Електродистрибуције Ужице.

- У највећем броју случајева до квара је долазило због пада великих стабала која су се налазила ван раскресане трасе далековода или услед савијања грана високог дрвећа под додатним теретом влажног снега, које се такође налазило ван раскресане трасе- кажу за наш лист у Електродистибуције Ужице.

Стабла пала по жицама

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.