У Дому здравља превентивне анализе на рак простате

Превентивни прегледи у недељу 3. децембра

Превентивни прегледи у недељу 3. децембра

Jош једна акција превентивних прегледа. У недељу 3. децембра у Дому здравља у Новој Вароши, мушкарци старији од 49 година моћи ће да бесплатно, без упута и претходног заказивања ураде циљане лабораторијске анализе на рак простате. Лабораторијске анализе могу се урадити у времену од 8 до 16 часова, а реч је о такозваном ПСА тесту, на основу кога се брже и лакше дијагностификују евентуалне канцерогене промене.

Из локалне здравствене установе и овог пута апелују на грађане да се одазову акцији јер је превентива кључна у лечењу не само онколошких, већ и свих других болести.

-Држава овим прегледима, који се организују у више од 150 здравствених установа широм Србије, жели да укаже на значај превенције и да прегледи превентивног типа буду доступнији што већем броју грађана и грађанки – каже за др Бранко Поповић, директор  Дома здравља.

Он за „Варошке новине“ истиче да је у претходних месец и по дана, од када су интезивиране активности на пољу превенције, у овој установи обављено близу 80 ултразвучних и специјалистичких прегледа и више од 130 циљаних лабораторијских анализа (на канцер дојке и простате, липидни и гликемијски статуси, хемоглобин...).

Највеће интересовање Нововарошани и Нововарошанке су исказали за проверу функције штитасте жлезде. У овом сегменту превентиве, урађено је 39 ултразвучних прегледа , као и 32 комплетне лабораторијске анализе помоћу којих се лакше дијагностификује поремећај рада ендокрине жлезде важне за контролу ћелија у организму.

-Учешће грађана у овим акцијама је задовољавајуће, могло би бити и боље, али требало би имати у виду да се на превентиви инсистира и у оквиру редовне здравствене заштите становништва, а да су ови прегледи и анализе само додатна прилика да се грађани позабаве контролом свог здравља – наглашава др Поповић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.