Нововарошки воћари добили саднице по регресираним ценама

Подељено 850 садница

Подељено 850 садница

Хуманитарна организација „Стара Рашка“ из Београда у сарадњи са локалним самоуправама у Новој Вароши и Прибоју поделила је воћарима из ове две општине готово 1.500 декларисаних саница разног воћа по регресираним ценама. Појединачна цена садница износила је 100 динара по комаду за све врсте осим за орах, чија је цена била 400 динара.

У нововарошком крају акција је спроведена после неколико година паузе. Подељено је око 850 садница, а садни материјал набављен у приватном расаднику у Љубићу код Чачка преузело је 45 воћара. Пројекат унапређења воћарске производње Општина Нова Варош помогла је са 150 хиљада динара.

-Појединачно, воћари су узимали до највише 45 садница, а највеће интересовање владало је за саднице чачанске родне која се у овом крају најбоље показала од нових сорти шљиве. Од другог воћа јабука, крушка, трешња, вишња и орах. Овде је све више засада, али се воће и даље гаји углавном на уситњеним парцелама и прерађује у ракију, мада има и воћара који подижу мање плантаже- каже Владимир Ћировић, председник испоставе „Стар Рашке“ у Новој Вароши.


Цена садница 100 динара

Воћари у лимској долини добили су више од 1.600 садница, а Општина Прибој је акцију ове године помогла са 300.000 динара. Саднице по регресираним узело је 40 воћара.

-Ово је само наставак успешне сарадње наше Фондације и Општине Прибој. Захваљујући тој сарадњи  овде је у последње две деценије подељено преко 100 хиљада садница коштичавог и јабучастог воћа и око 50 хиљада садница леске- каже Војо Вучићевић, председник Управног одбора Хуманитарне организације "Стара Рашка". 

(Фото: Раде Прелић)
* * *
Текст је део пројекта „Транспарентно о расподели и трошењу средстава из буџета Општине Нова Варош“ који је суфинансиран из буџета Општине Нова Варош (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

                                                                                                             

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.