Основци сликали јунаке завичаја

Раскошан таленат - награђени на конкурсу

Раскошан таленат - награђени на конкурсу

Ликовни клуб „Златарска палета“ из Нове Вароши и Канцеларија за младе расписали су поводом Дана општине ликовни конкурс за основце на тему „Јунак мог краја“. Најлепши радови били су у протеклих десетак дана изложени у галеријском простору Дома културе „Јован Томић“.

Oво je први конкурс ове врсте Удружења „Златарска палета“. Да ово сликарско удружење, са традицијом дугом више од две деценије не треба да брине за своје наследнике, показао је и овај јавни позив на којем је учествовало 45 талентованих ђака из градске осмољетке и матичних школа у Божетићима, Радоињи и њихових издвојених одељења у Кокином Броду, Негбини, Рутошима...

Према оцени стручног жирија, у саставу : академски сликар Станко Никачевић и професорке ликовне културе Весна Миливојевић Јоксимовић и Милка Лојаничић, учесници и учеснице конкурса показали су непресушни таленат и завидно сликарско умеће примерено њиховом узрасту. Одговорили су на тему, а своја дела стварали у разноликим техникама и уметничким формама.

-Ђаци су искористили слободу која им је дата условима конкурса да одаберу и насликају свог јунака нововарошког краја, а међу њима има славних историјских личности, али и данашњих спортиста, певача, војсковођа, лекара, уметника – истиче за „Варошке новине“  Весна Миливојевић Јоксимовић, председница Ликовног клуба „Златарска палета“ и чланица стручног жирија.

Награђени радови младих уметника на изложби у Дому културе 

Она додаје да су талентовани основци имали слободу и у одабиру техника, те су и на том пољу показали разноврсност у креативном стваралачком изражавању.

Одлуком жирија најбољи у категорији првог и другог разреда био је ликовни рад Емилије Грбић из Рутоша, док су друго односно треће место освојили малишани из Кокиног Брода – Ђорђе Љубојевић и Душица Петровић.Најуспешнији у конкуренцији трећака и четвртака били су: Василије Мијовић из Радоиње, Станко Вујовић из Рутоша и Андријана Селаковић из Кокиног Брода. Првонаграђени у категорији ученика петог и шестог разреда је Иван Каплановић из Божетића, друго место припало је његовој школској другарици Ивани Татовић, док је трећу награду освојио Миле Љујић из Нове Вароши. Међу осмацима су најмаштовитије радове имали : првопласирана Андријана Радмиловић из Нове Вароши, другопласирана Милена Тртовић из Божетића и трећепласирана Тамара Мандић из Негбине.

Младим сликарима су дипломе, захвалнице и пригодне поклоне Канцеларије за младе (прибор за ликовно) свечано уручени  1. новембра, на отварању изложбе коју су у Дому културе поводом општинског празника заједнички организовали Ликовни клуб „Златарска палета“ и Удружење грађана „Дрина етно-арт“ из Бајине Баште. Изложбу је обележила одлична посета, као и занимљива поставка укупно 23 рада сликара и вајара из ове две општине. Поставка је била оригинална и разноврсна и по мотивима и по техникама. Уметници су представили своја уља на платну, радове на лесониту, картону преко темпере, акрилу, позлати, као и дуборезу комбинованих техника.
* * *
Овај текст је део пројекта „Они су наша будућност – подржимо их“

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.