Пут им однело клизиште , из засеока само пешице

Са зебњом чекају зиму - Мештани засеока Ковачевићи у Рутошима

Са зебњом чекају зиму - Мештани засеока Ковачевићи у Рутошима

Уколико се шта не промени, Ковачевићи у Рутошима ће након првих јесењих киша остати потпуно одсечени од света јер се из засеока неће моћи ни алтернативним путним правцем уз брдо, који и по сувом једино могу да савладају трактори „дуплаци“ и „теренци“ опремљени за планинску вожњу.

Још мало па ће пуних пет месеца како до својих кућа не могу аутомобилом. Прилазни пут им је средином јуна у амбис однело клизиште. Покренуло се недалеко од првих кућа на уласку у засеок и пресекло пут у дужини од тридесетак метара.

-Клизиште је однело пут готово целом ширином, па се у засеок и из њега може једино пешице уз ризик, уском стазом која је остала и која би могла свакога часа да се и сама одрони у амбис дубок више од 20 метара. Уколико се не оспособи за путничка возила, овде нам зимус нема живота- кажу мештани.

У седам стално настањених кућа је десетак житеља, а пут користе и бројни викендаши и власници имања који су у потрази за послом и бољим животом давно отишли у град. Њим се једино аутомобилом могло из засеока, а са оне стране провалије су им и црква, гробље и део имања.

-Морала сам да продам и последњих пет оваца, јер до пашњака на другој страни могу само путељком изнад амбиса . Стигле ме године па се крећем тешко и уз помоћ штапа, а овце немирне, сваки дан по нека слети низ стрмину. После мука жива- прича за "Варошке новине"  Зора Ковачевић (72).

Од асфалта на Метаљци је око 700 метара делимично насутим путем који су на појединим местима разнеле кише, а ни земљани пут кроз засеок није у бољем стању. Кажу, последњи пут је поправљан 2017. али није све урађено према договору, па се површинске воде сливају на куће испод.

-Летос је насут алтернативни пут уз брдо у дужини од око 80 метара, али се овим правцем због великог успона не може из засеока путничким аутомобилом. Када окиша не може се ни трактором, али нам у помоћ често притекне комшија Милорад Марјановић чија је кућа на врху, и извуче нас уз помоћ сајле тешким машинама. Недавно сам унучад која су ми била у гостима носио по мраку и киши до аутомобила паркираног на брду- јада се Стеван Ковачевић ( 62).

Како би нашли решење за своју муку мештани су последњих месеци обијали општинске прагове. Предали петицију коју су потписали сви из засеока.

- У тражењу решења и преговорима са власником имања изнад доста се издангубило, а зима овде рано стиже и нема времена за чекање. Предлагали смо да се провалија напуни боровим и храстовим балванима до висине пута и све заспе тампоном и земљом, али нас нису слушали . Својевремне смо сами нешто слично урадили недалеко одавде и још увек функционише- кажу Милан (70) и Стеван Ковачевић.
--------------
УСКОРО САНАЦИЈА

-Мада смо у међувремену успели да се договоримо са власником парцеле одустали смо од плана да се поткопа обала и пут прошири са горње стране јер је цео потез потенцијално клизиште- каже за наш лист председник општине Нова Варош Радосав  Васиљевић.

-Расписали смо јавни позив за извођаче радова и санација клизишта би требала да почне ускоро. Према предлогу струке, провалија испод биће попуњена тампоном до висине пута и добро уваљана, а решићемо и проблем површинских вода како не би однеле урађено. Процена је да ће требати 300 до 400 кубика тампона и да ће цео посао коштати око 1,5 милиона динара- каже председник  Васиљевић.

Уместо пута, провалија
 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.