Завичајно удружење Нововарошана угостило бруцоше у Београду

Пријем на Машинском факултету (Фотографије: Раде Прелић)

Пријем на Машинском факултету (Фотографије: Раде Прелић)

Завичајно удружење Нововарошана и ове године je угостило бруцоше и бруцошкиње из Нове Вароши који су студије уписали у Београду. Традиционалном пријему на Машинском факултету, одазвало се двадесетак најмлађих академаца, а свечаност су овог пута подржали и Издавачко-истраживачки центар „Стари Влах“ и Општина Нова Варош.

Ово је, иначе, шести пут да Завичајно удружење Нововарошана у Београду приређује свечаност у част бруцоша. По традицији, дочекало их је неколико угледних професора и професорки са београдског Универзитета који су родом из златарског краја – др Бранко Главоњић, др Ана Зорић, др Раденко Рајић, др Станко Остојић и др Милан Лечић, као и др Никола Бјелић са Универзитета у Нишу. Они су академцима пожелили успешан почетак новог живота и даљег стицања знања и вештина, уз пар корисних савета како да што лакше „изгурају“ прве студентске дане, уклопе се у нову средину, превазиђу тешкоће због одвајања од породице и завичаја, као и да ухвате најбољи ритам у испуњавању бројних обавеза.

-Требало би, међутим, да током студија паралалено уз рад и учење, користите све предности које нуди престоница, као што су позоришне представе, изложбе, концерти, спортски догађаји, али и богати ноћни изласци. Све наравно уз добру организацију, са мером и у складу са приоритетима – поручили су земљацима професори са Машинског, Архитектонског, Шумарског, Техничког и Филозофског факултета.

Речи добродошлице и охрабрења млађим колегама и колегницама пожелела је и Ђурђица Каличанин, свршена студенткиња Медицинског факултета, која је причала о својим искуствима и студентским данима, уз поруку да циљ школовања не би требало да буде само освајање знања и звања, већ и академска честитост и поштење.


Речи подршке- председник општине Радосав Васиљевић

Да су нововарошки студенти и студенткиње увек у фокусу локалне самоуправе, потврдио је Радосав Васиљевић, председник општине Нова Варош.

-Општина наставља да прати и вреднује ваше успехе и запажене резултате. Прилика да вам то докажемо је и обележавање 1. новембра – Дана општине, када најуспешнијих академцима и ђацима додељујемо новчане награде и признања – рекао је председник Васиљевић.

Он је још казао да ће овдашња локална самоуправа академцима увек бити снажна подршка и копча са завичајем, у који ће се, како председник очекује, вратити након завршеног школовања и помоћи му у даљем развоју и афирмацији .

Добродошлица- Зоран Гујаничић, председник Удружења

-Идеја нам је била да и овој новој генерацији студената и студенткиња помогнемо да се лакше и брже прилагоде велеградском животу, прилично различитом од њиховог досадашњег, као и да им поручимо да у овом граду пуном могућности, али и изазова, нису сами и да у Београду у нама увек имају пријатеље на које могу да рачунају –рекао је Зоран Гујаничић, председник Завичајног удружења Нововарошана у Београду.

Традиционалном пријему бруцоша присуствовали су и представници Задужбине „Петар Мандић“ из Београда која је за двоје студената из нововарошког краја обезбедила једнократну стипендију у износу од по 100.000 динара, као представници Хуманитарне организације „Стара Рашка“. Организација „Стари Влах“ је бруцошима и бруцошкињама поклонила неколико књига из своје издавачке едиције, а за студенте и званице уприличен је и коктел, уз дружење и разговор.

* * *
Овај текст је део пројекта „Они су наша будућност – подржимо их“

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.