Туристичким објектима комуналне посуде за одвајање отпада

Са састанка на Златибору

Са састанка на Златибору

Сви туристички објекти на Златибору добиће наредних дана комуналне посуде за одвајање отпада чије ће се пражњење  наплаћивати по новом тарифном систему. Тим поводом Комунално предузеће „Златибор“ из Чајетина и Туристичка организација „Златибор“ организовали су састанак са представницима туристичке привреде Златибора, са циљем да их боље упознају са обавезом и начином одвајања отпада у хотелима, одмаралиштима, апартманским насељима и другим туристичким објектима.

Комуналци су им представили и нови тарифни систем који ће ускоро ступити на снагу, и који ће се састојати од две компоненте. Једна је фиксна цена која се плаћа без обзира дали корисник борави на локацији или не, а друга је варијабилна која се формира на основу броја пражњења.

-Све канте су чиповане а возила су опремљена са опремом за очитавање тих података, а ми добијамо у наш софтвер евиденцију броја пражњења. И по броју пражњења биће посебно тарифиран отпад из плавих канти са рециклираним отпадом, а из зелених канти са мешаним. Важно је напоменути да ће бити препознато уколико се не селектује правило отпад, што значи да ће за то тарифе бити знатно веће- рекла је Вера Благојевић, руководилац Службе за комуналне послове КЈП „Златибор“.

Представници предузећа „Алегрина“ заступника финских МОЛОК котејнера, одржали су презентацију о најефикаснијем решењу за управљање отпадом које постоји данас, а реч је о подземним контејнерима, чија је употреба погодна за веће хотеле и апартманске комплексе.

-Милим да је сада прави тренутак да сваки угоститељски објекат опремимо неопходном комуналном опремом за сепарацију отпада, да их упознамо са свим правилима, да им поделимо прпагандни материјал који је предвиђен и по општинској одлуци у управљању отпадом на територији општине Чајетина. Прилика је да се договоримо како на најлакши начи да ово инплементирамо, знамо да никоме неће бити лако, ни самим објектима,а посебно домаћицама које воде највише рачуна о отпаду. Важно је и да видимо које су то промене које је неопходно унети у смештајне јединице, а могу рећи да нема значајних промена, довољно је да свака смештајна јединица буде опремљена са две канте, једна која ће бити за мокри и једна за суви отпад- истакла је након састанка Вера Благојевић из КЈП „Златибор“ .

У предходном периоду завршена је иначе, подела зелених и плавих канти за селекцију отпада у домаћниствима и подела контејнера у стамбеним заједницама на територији Чајетине и Златибора.

(Фото: Туристичка организација Златибор)
* * *
Текст је део пројекта „Чајетинa на сајту Варошких новина“ који је суфинансиран из буџета Општине Чајетина (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

                                                                                  

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.