Расписан јавни позив за енергетску санацију кућа и станова

За суфинансирање обезбеђено 10 милиона динара

За суфинансирање обезбеђено 10 милиона динара

Oпштина Нова Варош расписала је јавни позив за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа и станова за шта су локална самоуправа и држава обезбедили укупно 10 милиона динара субвенција. Могу конкурисати власници и корисници стамбеног простора који током целе године станују на пријављеној адреси, а јавни позив траје до утрошка средстава, најдуже до 31. децембра ове године.

Како би се убрзала процедура, захтеви ће се решавати одмах по пријему, а једна од новина је и да ће моћи да се конкурише за једну или две и више мера.

-Држава и локална самоуправа заједно покривају до 50 одсто трошкова инвестиције домаћинства, а грађани који се определе за две или више мера субвенцијама могу покрити и до 65 одсто трошкова, максимално до 540.000 динара . Домаћинства која остваре право на суфинансирање могу набавити добра и услуге искључиво од привредних субјеката изабраних путем недавног јавног позива - кажу у Општини Нова Варош.

Осим замене столарије, за коју је последњих година владало највеће интересовање, субвенционисаће се још девет других мера, и то:
-постављање термичке изолације спољних зидова, подова на тлу и осталих делова термичког омотача према негрејаном простору;
-постављање термичке изолације испод кровног покривача или таванице,
- замена постојећег грејача простора на чврсто гориво, течно гориво или електричну енергију (котао или пећ) ефикаснијим котлом на гас;
-замена постојећег грејача простора на чврсто гориво, течно гориво или електричну енергију (котао или пећ) ефикаснијим котлом на биомасу;
-уградња топлотних пумпи;
-замена постојеће или уградња нове цевне мреже, грејних тела и пратећег прибора;
-уградња соларних колектора у инсталацију за централну припрему потрошне топле воде;
-уградња соларних панела и пратеће инсталације за производњу електричне енергије за сопствене потребе;

До максимално 50 посто ове године субвенционисаће се и израда техничке документације ради издавања акта којим се одобрава извођење радова, а која се може применити само заједно са неком од појединачних мера.

Ово је иначе, трећа година како Министарство рударства и енергетике и општина Нова Варош субвенционишу радове на енергесткој санацији домаћинстава. Прве је у Новој Вароши помоћ у замени столарије добило 21 домаћинство, док је прошле на јавни позив за суфинансирање девет мера стигло 55 пријава, за које је било опредељено укупно 6,4 милиона динара. 

Циљ спровођења мере енергетске санације је унапређење енергетске ефикасности и повећано коришћење обновљивих извора енергије у домаћинствима на територији општине Нова Варош


* * *
Текст је део пројекта „Транспарентно о расподели и трошењу средстава из буџета Општине Нова Варош“ који је суфинансиран из буџета Општине Нова Варош (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

                                                                                           

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.