„Извор доброчинства“ помаже у огреву социјално најугроженије

Почела подела дрва за зиму

Почела подела дрва за зиму

Бошњачко удружење „Извор доброчинства“ из Нове Вароши покренуло је средином септембра хуманитарну акцију прикупљања новчаних средстава за помоћ социјално најугроженијем становништву у набавци огрева за предстојећу зиму. Акција је трајала око две седмице, током којих је прикупљено близу две хиљаде евра. Материјално „најрањивијим“ појединцима и породицама је ових дана испоручено по два метра иструганих и исцепаних дрва, а дистрибуција огрева требало би буде завршена најкасније до краја овог месеца.
                                      
Акција се, иначе, реализовала под називом „За топлије презимљавање Нововарошана“, а спроведена је са циљем да се најугроженијима помогне да лакше „прегрме“ зиму.

-Свесни смо да за дугу и оштру зиму подно Златара два метра дрва не решавају проблем, али се надамо да смо у домове наших суграђана овим хуманитарним гестом унели бар трачак топлине и наде да добро опстаје и да се за добро вреди трудити и борити – каже председник „Извора доброчинства“ Един Мујагић.

Он за „Варошке новине“ подсећа да на „прагу“ зиме још увек има поприличан број самохраних родитеља, старих, болесних и изнемоглих који су стању социјалне потребе, а који нису решили проблем куповине огрева.

-Да зло буде веће, њихове куће су углавном старе и трошне, те хладноћу током зимских месеци итекако осећају, а финансијски нису способни да купе неке значајније количине дрва или угља. Наше удружење је препознало њихове потребе у овом сегменту и ангажовало се да им се пре првог снега обезбеде бар минималне количине огрева – истиче Мујагић и изражава задовољство јер се и овој акцији одазвао поприличан број људи добре воље из Нове Вароши, Новог Пазара и Пријепоља, али и из дијаспоре.

Иначе, „Извор доброчинства“ је прво и једино удружење Бошњака у граду на падинама Златара. Основала га је почетком ове године група ентузијаста уз подршку сународника из земље и расејања. Организација је за кратко време окупила више од 130 чланова и на локалу је постала препознатљива по бројим хуманитарним акцијама које је спровела у протеклих девет и по месеци. Помоћ деци, студентима, старима, болеснима и социјално-економски најрањивијим категоријама муслимаског становништва је приоритет у раду Удружења, али, његови активисти паралелно раде и на очувању и неговању бошњачке културе и традиције на овим просторима.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.