Комуналцима из Прибоја "смећарка" из прекограничног пројекта

За лакше прикупљање отпада

За лакше прикупљање отпада

Комунално предузеће „Услуга“ из Прибоја добило је камион од шест кубика за одвожење смећа у оквиру прекограничног пројекта "Заштита природне околине Полимља од отпада" који финансира Европска унија. То ће комуналцима пуно значити на бржем и лакшем транспорту комуналног отпада, поготову из приградских насеља и делова града са уским и стрмим улицама.

Циљ пројекта је заштита животне средине дуж слива реке Лим, а реализују га комунална предузећа из Прибоја и Бијелог Поља. Пројекат је почео 19. jануара, траје 18 месеци, а његова вредност је 366.000 евра.

У оквиру овог пројекта ДОО "Комунално-Лим" из Бијелог Поља такође је добило мањи камион за одвожење комуналног отпада,а добиће и две плутајуће ланчанице на Лиму, за прихватање и усмеравање отпада на подрују Бијелог Поља. Прибојско комунално предузеће добиће и катамаран за прикупљање плутајућег отпада на Потпећком језеру на Лиму.

Поред техничких средстава и механизације, овај прекогранични пројект подразумева и набавку одређене ХТЗ опреме, као и спровођење едукација, како би се на виши ниво подигла еколошка свест грађана на пољу одлагања комуналног отпада.

-Очекујемо да ће реализација овог пројекта у добром делу решити проблем плутајућег отпада на реци Лим, који је и дугогодишњи и велики еколошки проблем у њеном читавом сливу, а посебно се манифестује на подручју Србије, односно општине Прибој, на акумулацији ХЕ Потпећ- кажу еколози.

Иначе, ове две локалне самоуправе већ су сарађивале на реализацији сличног пројекта 2019.године, када је на обалама реке Лим уклоњено 20 дивљих депонија, а те локације претворене у праве зелене оазе са неопходним парковским мобилијаром.

(Фото: Општина Прибој)
* * *
Текст је део пројекта „Прибој на сајту Варошких новина“ који је суфинансиран из буџета Општине Прибој (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

                                                                                                                         

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.