Задужбина „Петар Мандић“ стипендира студенте из Нове Вароши

Петар Мандић испред Дома културе на чијем је челу био дуги низ година

Петар Мандић испред Дома културе на чијем је челу био дуги низ година

Задужбина „Петар Мандић“ из Београда, која негује успомену на претке Николе Тесле, расписала је конкурс за две студентске стипендије у износу од по 100.000 динара, које се додељују неповратно у једнократном износу. Стипендије се додељују за школску 2023/2024. годину, а конкурс је отворен до 3. новембра. Право да конкуришу имају студенти техничких и других наука, држављани Републике Србије, који су са територије општине Нова Варош или пореклом из златарског краја.

У јавном позиву Задужбине наводи се да кандидати морају показати и интересовање за Теслин лик и дело, а услов је и да нису у радном односу.

Пријављиве на конкурс се подносе искључиво електронским путем на мејл teslamandic@gmail.com. Студенти уз попуњени образац са званичног сајта Задужбине www.teslamandic.org, подносе и копије следећих докумената : уверење о уписаном факултету, доказ о положеним испитима односно оствареној просечној оцени, уколико су бруцоши сведочанства из средње школе, извод из матичне књиге рођених и очитану личну карту. Саставни део конкурсне докуменатације је и есеј кандидата на тему „Који Теслин предак вам је посебно инспиративан и зашто“.

-Студенти из осетљивих друштвених група (академци без родитељског старања, они из једнородитељске породице, са инвалидитетом, хроничним или ретким болестима) могу поднети доказ о таквом здравственом стању и у случају истог броја бодова у коначном рангирању имају право да остваре предност – наводи у тексту конкурса.

Добитници стипендија ће од Задужбине на дар добити и књигу „Тесла : Духовни лик“ са посветом аутора и оснивача ове организације др Оливера Суботића.

-Студенти-добитници стипендија имају искључиво моралну обавезу, која се своди на труд и марљивост у усвајању знања и врлина, а у складу са мотом Задужбине 'Петар Мандић'' насталим од Теслине мисли : 'Врло је тешко наћи човека који има све три квалификације : знање, правичност и несебичност' – наглашавају Задужбини "Петар Мандић" која је од априла претпрошле година када је основана, у Новој Вароши реализовала бројне активности образовно-васпитног, културног и хуманитарног карактера.

Иначе, Задужбина "Петар Мандић" је  конкурс за студентску стипендију први пут расписала прошле јесени. На конкурс је тада пистигло 17 пријава, а стипендију у једнократном износу од такође 100.000 динара добила је Ана Поповић, студенткиња Електротехничког факултета. 

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.