"Брђанка" поклања мештанима сурутку да хране свиње

Точи коме колико треба- испред погона млекаре

Точи коме колико треба- испред погона млекаре

Захваљујући сурутки коју им поклања млекара „Брђанка“, мештани из села божетићког краја преполовили су трошкове исхране свиња. Кажу помоћ им је драгоцена, а користи има и сама млекара јер је решила проблем који је протеклих година имала са одлагањем ове течности која се као нус производ добија приликом прераде сировог млека.

Из производног погона млекаре на Боровитој главици свакодневно се у канте, балоне и бурад мештана преспе око 1.500 литара сурутке, а у летњим месецима када је више млека и до две тоне. Испред цистерне која се пуни неколико пута дневно, увек је гужва, а мештани по сурутку долазе тракторима, мотокултиваторима, аутомобилима...

-Од пролетос сву сурутку коју добијемо поклаљамо мештанима, а узима коме колико треба. На корист и нама и њима. Они су уштедели на храни за свиње, а ми на чишћењу септичке јаме. Раније смо сурутку морали да истачемо у септичку јаму запремине 35 кубика, а трошкови њеног пражњена нису занемарљиви- каже  Љубенко Вјетровић, власник „Брђанке“.


Преполовили трошкове исхране

У божетићком крају сеоска домаћинства гаје свиње углавном за своје потребе, а како трошкови њихове исхране нису мали и ранијих година појединци су се интересовали за сурутку из млекаре. У „Брђанки“ кажу да никога нису могли да одбију мада им је то доносило бројне проблеме. Све се радило ручно, па су запослени дангубили због точења у судове мештана, а сурутка се током пресипања просипала и прљала просторије.

- Уз помоћ система који је осмислио комшија Веселин Јаџић, сурутка се сада након сирења аутоматски препумпава у цистерну запремине хиљаду литара која је на паркингу испред погона. Из ње је мештани сами претачу у своје судове, помоћу прекидача који све регулише - каже Вјетровић.

„Брђанка“ је једна од четири млекаре које раде у нововарошком крају, а поред њих млеко још откупљују и три млекаре са стране. Ради од 2017. године, има петнаестак запослених и месечно у три смене преради до 85.000 литара крављег млека. Производе полумасни и пуномасни златарски сир и кајмак који се углавном пласирају на тржиште Београда и Крагујевца, а купују га и мештани и гости Златара.

(Извор: "Варошке новине" и www.dobrojutro.co.rs)

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.