Пешићи у Рутошима произведу 30 тона купуса

Под купусом пола хектара - Биљана и Радојко

Под купусом пола хектара - Биљана и Радојко

Пешићи ће ове јесени на пола хектара у Рутошким лукама имати тридесетак тона купуса и све што произведу продати у њиви. Због квалитета купаца не мањка, могли би да продају и више али за већу производњу фали им радна снага.

Супружници Радојко и Биљана Пешић из Рутоша највећи су произвођачи купуса у нововарошком крају, где се већина повртарских култура гаји углавном на окућницама, за сопствене потребе. На парцели испод пута који од Кокиног Брода води за Прибојску бању, засадили су пролетос 25.000 комада расада који су произвели сами.

-Гајимо српски мелез и букурешт, који се све више тражи јер има танку лиску и добар је за кишељење. Семе из пољопривредне апотеке сејемо око Ђурђевдана у лије као за лук, а готов расад у њиву око Видовдана. Поштујући обичај прве главице сечемо за себе почетком октобра и остављамо за крсну славу Свету Петку. Након што прославимо креће и продаја, обично око Лучиндана. Сечемо га искључиво по поруџбини на дан испоруке - прича нам Радојко.


Сваке друге године  на истој њиви

Производњом купуса Пешићи се баве нешто дуже од две деценије. На истој парцели сеју га сваку другу годину, како би се њива престрнила и одморна касније дала већи род.

-На парцелу са које скинемо купус садимо пшеницу и зоб за овце, а тренутно имамо двадесетак грла. Следеће године сејаћемо га у њиву коју смо недавно пожњели, површине око 70 ари и за њу ће нам требати око 40.000 садница. Својеврмено смо под купусом имали и по хектар, гајили и голубарац али смо од њега одустали јер се у нашим крајевима слабо показао и мало се тражи - каже Радојко.

Познати су повртари. Својевремено су производили и по тону и по црног лука и сејали шаргарепу „на велико“. Пешићи су гајили и паприку на 30 ари и у једном колу „скидали“ по четири тоне ,али су одустали након што им је једне године рана септембарска слана обрала род. Имали су и шумске јагоде под фолијом и малину на 30 ари.

-Не може се на сто страна, па последњих година гајимо само купус и то на површини коју можемо породично да обрадимо. Најстарија ћерка се удала и живи у Америци, док је остало троје деце у Београду на факултету и у средњој школи. Помогну када им обавезе дозволе, али већину послова ја и супруга обављамо сами. Све теже је наћи и раднике, поготов оне који знају посао, а некада смо их у сезони имали и по десетак. У сличним проблемима су и други, али се не жалимо. Мора доста да се ради ако хоће да се заради, а у купусу смо нашли рачуницу. Исплативији је од других повртарских култура узимајући у обзир уложено - каже Радојко.
-------------------------
УДАРНИЧКИ: Пешићи имају тракторску сејачицу, док између редова обрађују фрезом, па је им је сада пуно лакше него до пре две године када су у њиви све радили ручно.

Радојку пољопривреда није једини посао. За млекару из Саставака код Прибоја услужно откупљује млеко широм нововарошке општине, па Биљана у њиви сама одрађује већи део посла.

-Физички ми је најтеже сечење. Дневно знам да сама, док је Радојко на послу, припремим и по 500-600 килограма за продају. А сваку главицу треба очистити, изнети из њиве, измерити и спаковати у џакове- прича Биљана.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.