Резултати анкете - Грађани већином задовољни радом Комуналног

Прање градских улица

Прање градских улица

Грађани и грађанке Нове Вароши углавном имају поверење и претежно су задовољни услугама Комуналног предузећа „3.септембар“, показали су резултати недавног испитивања јавности које су локална самоуправа и Комунално предузеће спровели у оквиру пројекта „Одрживе и инклузивне услуге на локалном нивоу“.

Анкетирање грађана на тему да ли су, у којој мери и областима задовољни услугама које им пружају комуналци спроведено је у периоду од 15. маја до 10.јуна,  на узорку од 311 испитаника. Корисници и кориснице су имали могућност да лично или онлајн оцене квалитет услуга у областима сакупљања и одношења комуналног отпада, снабдевања пијаћом водом, одвођења отпадних вода (канализације) и одржавања чистоће на јавним површинама.

Према резултатима, 71,97 процената испитаника изјаснило се да су потпуно или претежно задовољни услугама, док је збир оних који су углавном или потпуно незадовољни 28,03 посто.

-То јасно указује да проценат незадовољних испитаника није велики, али и да податак треба озбиљно узети у обзир и покушати да се тај број смањи на минимум – наводи се у оцени радне групе која је спровела и анализирала резултате испитивања, а коју чини девет чланова из редова Општинске управе и Комуналног предузећа.

Истраживање је показало да су учесници анкете најмање задовољни услугом одржавања чистоће на јавним површинама, а не, рецимо, снабдевањем и квалитетом пијаће воде као што се можда очекивало. Ово је интересантан податак с обзиром на то да се поприличан број грађана већ годинама уназад жали на „суве славине“ и све учесталије рестрикције у водоснабдевању. Корисници су, иначе, према анкети највише задовољни услугом одношења смећа односно комуналног отпада (48,7 процената).

Испитаници су у највећем проценту (више од 50 одсто) одговорили да су цене комуналних услуга прихватљиве, али уз помало чудну ситуацију да значајан број њих не разуме како се врши финансијски обрачун за наплату услуга.

Чак 75 одсто испитаника казало је да никада до сада нису подносили рекламацију на комуналне услуге. Највећи део оних који су то радили жали се да нису уопште или на време добили одговор на рекламацију.

Када је у питању информисаност грађана и грађанки о раду и услугама Комуналног предузећа, закључак је да су углавном добро обавештени о овим активностима, а да информације добијају углавном кроз директну комуникацију са службеницима Комуналног предузећа и путем локалних медија.

-Испитивање је корисно и добар модел како да се на транспарентан начин 'опипа пулс' корисника и корисница комуналних услуга и у складу са тим побољша квалитет у раду – сматра директор Комуналног предузећа “3.септембар“ и члан радне групе Љубиша Недовић.

Он, ипак, резултате истраживања прима са извесним опрезом и резервом.

-Позитивни резултати испитивања не би требало да нас уљуљкају већ да нас мотивишу да још више радимо на успостављању међусобног поверења са корисницима. Наша обавеза је да потрошачима пружамо што квалитетније услуге, а корисника да што редовније измирују своје обавезе. Пословна политика предузећа јесте партнерски однос уз максималну сарадњу и толеранцију – наглашава Недовић
---------------------------------------------
АНКЕТИРАНИ: Спроведено испитивање је део пројектне активности коју је финансирала Влада Шведске посредством Сталне конференције градова и општина (СКГО) и Шведске асоцијације локалних власти и региона (САЛАР).

Иначе, од 311 учесника испитивања, 46,6 посто су особе мушког, а 53,4 женског пола. Већи део анкетираних (64 посто) су са градској подручја, а према старосној структури доминирају испитаници између 31 и 60 година. Највећи број учесника испитивања, чак 75,9 посто, живи у кућама, а знатно мањи проценат у становима.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.