Радованово тело пронађено у напуштеном руднику у Сеништима

Стигли одмах по позиву- Улаз у напуштено окно у Сеништима

Стигли одмах по позиву- Улаз у напуштено окно у Сеништима

Трагичан крај потраге. Беживотно тело Радована Селаковића из Сеништа пронађено је у напуштеном руднику магнезита у овом селу, у коме је својевремено радио. Он је последњи пут виђен 31. августа, а пронашли су га у суботу 30. септембра припадници специјалистичког тима за спасавање Јавног предузећа за подземну експлоатацију угља „Ресавица“ који су из Деспотовца стигли у Сеништа дан након позива из полиције у Новој Вароши.

Према тврдњама родбине он је дуже време наговештавао да ће дићи руку на себе али на месту где нико неће моћи да пронаће његово тело.

-Лекар мртвозорник је након прегледа тела констатовао да је смрт код Радована Селаковића наступила природним путем. Његов нестанак званично је пријављен 18. септембра, након чега су припадници Министарства унутрашњих послова предузели све радње како би он био пронађен- изјавила је за „Варошке новине“ Милица Обренић, портпаролка Полицијске управе у Пријепољу.

Мерењем које су пре уласка обавили припадници специјалистичког тима, у напуштеном окну на Голом брду није регистровано присуство било каквих штетних гасова, па ни метана. Због тога је одмах одбачена могућност да је смрт наступила гушењем, а на пронађеном беживотном телу није било ни трагова повреда. Пронађен је лежећем положају са савијеним ногама, у кошуљи, доњем делу тренерке и бос, са изувеним опанцима поред. Температура ваздуха у окну је око 18 степени.

-У напуштено окно смо ушли без изолационих апарата за дисање јер за њих у овом случају није било потребе, и на око 150 метара од улаза пронашли Радованово беживотно тело. У Сеништа смо дошли одмах по позиву водећи се претпоставком да је нестали можда још увек жив и повређен. За нас је ово био рутински посао, јер смо обучени и опремљени за деловање и у знатно тежим ситуацијама- каже за „Варошке новине“ Милан Дубочанин, извршни директор за безбедност и здравље на раду Јавног предузећа „Ресавица“.

Радован Селаковић (63) није био ожењен и након што му је у новембру прошле године преминула мајка живео је сам у породичној кући у Сеништима. Дан пре него што је последњи пут виђен, био је гост на прослави пунолества код рођака у Ужицу, а након весеља вратио се у село са комшијом. Како се једно време није јављао на телефон, његова сестра Цана која живи у Ваљеву позвала је комшија, а затим и полицију.

- Када сам дошла у кућу приметила сам да нема кошуље у којој је био на весељу, па сам закључила да је у њој нестао. Полиција је кренула у потрагу, укључиле су се и друге службе, као и ловци из удружења у Новој Вароши који су специјалним дроновима који региструју људе и тела прегледали читаву околину. Сумњала сам да је скончао у руднику који је удаљен око 10 километара од наше куће јер је у њему некада радио, а и у последње време је наговештавао да његове кости неће нико никада пронаћи– прича Радованова сестра Цана Зарић.

„Варошке новине“ су иначе у новембру прошле године писали о тешкој судбини породице Селаковић која је живела у трошној кућици, старој један век, без воде, купатила и основних услова за живот. 

---------------------------------------

ЈОШ ДВА ОКНА : На Голом брду у Сеништима налазе се још два напуштена рударска окна у којима се све до стредине осамдесетих прошлог века копала руда магнезита. Међутим, улаз у њих је засут минирањем каменом и земљом. Рудник је у власништву предузећа „Магнохром“ из Краљева које је у стечају.

- Имамо обећање начелнице Републичке рударске инспекције да ће предузети мере да се улаз и у ово окно затвори на адекватан начин.  Сада имају врата која су у јако лошем стању, па постоји опасност да у окно уђу деца, одрасли и стока и да се повреде- каже Милан Дубочанин из ЈП „Ресавица“ .

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.