Туристима на располагању све више смештајних капацитета

Богата и разноврсна понуда  (Фото: Етно домаћинство Шапоњић)

Богата и разноврсна понуда (Фото: Етно домаћинство Шапоњић)

Гостима нововарошког краја на располагању је све већи број смештајних капацитета. И понуда је разновсна па по жељи могу коначити у етно домаћинствима или луксузно опремљеним собама.

Туристичка организација „Златар“ у последње две и по године је категоризовала 179 објеката, који располажу са 543 лежаја.То је око две трећине од укупног броја смештајних капацитета који су до сада категоризовани у нововарошком крају.

-Процес категоризације почео је још 2017, али се на овом послу интезивно ради у последње три године и, као што показују подаци, резултати су одлични – каже за „Варошке новине“ Бранко Пуцаревић, директор Туристичке организације „Златар“.

Према његовим речима, власници апартмана, соба, кућа и сеоских домаћинства све више заинтересовани да своју делатност у потпуности уведу у легалне токове.

-Бенефите имају и они и локална самоуправа. Власници објеката, између осталог, јер користе могућност додатне зараде кроз ваучере, а општина јер ефикасније пуни касу од наплате боравишних такси. На том пољу имамо међутим, још пуне руке посла. Процењује се да на подручју општине има око 2.500 лежајева за туристе, од којих је више од хиљаду још увек у такозваној сивој зони и „испод радара“ инспекције односно закона – напомиње Пуцаревић.

Када је категоризација смештајних капацитета у питању, надлежни у Туристичкој организацији и Општинској управи су најефикаснији били током 2021. године када је у регистар уведен 71 објекат, са укупно 214 лежајева. Лане је каторизовано њих 55 са капацитетом од 170 кревета, а у првих осам и по месеци ове године у легалне токове уведена су 53 туристичка објекта који располажу са укупно 158 лежајева.

Међу категоризваним објектима у овом периоду, највише је апартмана (укупно 110), следе куће (39) и собе (25), док су на зачељу листе сеоска домаћинства ,свега пет.

У Туристичкој организацији „Златар“ кажу још да је процес категоризације смештајних капацитета прилично једноставан и да се обавља при општинској управи. Категоризација је уједно и један од услова који власници морају испунити да би стекли могућност за пријем туриста на ваучер. То значи и бољу посету, већи број остварених ноћења и већу зараду.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.