На Потпећком језеру очистили 200 врећа смећа

Још једна акција прибојских еколога

Још једна акција прибојских еколога

Прибојски еколози прикупили су више од 200 врећа плутајућег санитарног отпада у последњој акцији чишћења Потпећког језера организованој протеклог викенда. Чистили су увлаке и заливи на потезу од бране ХЕ “Потпећ” до изнад Рибарског насеља.

Акцију чишћења у организацији Еко-удружења “Јастреб” подржали су Моцарт фондација и Канцеларија за младе из Прибоја , као и власници пловних објеката на Лиму и викенд кућа на његовим обалама.

-Када је постављена ланчаница 2021. године, део смећа је остао по заливима и на обали. Приликом промене водостаја то смеће изађе на средину језера, што даје ружну слику. Због тога смо у недељу 17. септембра организовали акцију и уз помоћ моторних чамаца покупли заостало смеће- каже Синиша Лаковић из Еко-удружења „Јастреб“ из Прибоја.

У оквиру пројекта вредног 70 милиона динара, Министарство заштите животне средине је пре две године финансирало постављање три ланчанице на току Лима кроз општине Пријепоље, Нова Варош и Прибој, за прикупљања отпада које река купи са дивљих депонију у свом горњем току. У функцију су међутим свега две, код железничке станице у Бистрици и она изнад Потпећког језера. Трећу ланчаницу, у насељу Јагодњак изнад Пријепоља, почетком ове године покидао је набујали Лим.

(Фото: Служба за информисање општине Прибој)
* * *
Текст је део пројекта „Прибој на сајту Варошких новина“ који је суфинансиран из буџета Општине Прибој (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

                                                                                                 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.