Помоћ Прибоју за енергетски ефикасну обнову стамбених зграда

Потписивање Меморандума о сарадњи

Потписивање Меморандума о сарадњи

Општина Прибој и Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) реализоваће током следеће године пројекат „Боља енергија“ који подразумева енергетски ефикасну обнову више стамбених зграда у граду на Лиму.

Председник општине Прибој Лазар Рвовић и директорка Пројекта Лена Братић потписали су недавно Меморандум о сарадњи, којим је, између осталог, дефинисано да ће се пројекат реализовати у циљу подршке развоју „живе“ енергије, као и енергетске и климатске безбедности, а у складу са одрживим моделом финансирања и пратећим програмом кредитирања и механизма гаранција.

-Прибој је један од пилот градова у којима ћемо током 2024. са представницима локалне самоуправе радити на изградњи капацитета и креирању услова за имплементацију пројекта енергетске ефикасности у неколико колективних стамбених јединица – казала је приликом потписивања Меморандума директорка пројекта Лена Братић.

Она је нагласила да је Општина Прибој пример добре праксе у коришћењу локалног енергетског ресурса у систему даљинског грејања и као такав логичан је партнер за рад на унапређењу енергетске ефикасности у стамбеним зградама.

-Пројекат „Боља енергија“ обезбедиће нам успешан наставак енергетске трансформације централног система грејања са фосилних горива на био-масу.Реализацијом Пројекта желимо да успоставимо и јединствени систем модела финансирања мера енергетске ефикасности у стамбеним јединицама у граду – истиче председник општине Лазар Рвовић.

Председник појашњава да би креирањем дугорочније буџетске линије за инвестиције на пољу енергетске ефикасности и уз помоћ донатора општина грађанима омогућила спровођење нових мера и програма што би требало да доведе до њихове масовније примене.

(Фото: Служба за информисање Општине Прибој)
* * *
Текст је део пројекта „Прибој на сајту Варошких новина“ који је суфинансиран из буџета Општине Прибој (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства.

                                                                                                              

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.