Подршка Европске уније женама и младима за покретање бизниса

Конкурс отворен до 12. септембра

Конкурс отворен до 12. септембра

Незапослене Нововарошанке и млади почетници и почетнице у приватном предузетништву имају прилику да путем јавног позива ЕУ ПРО Плус програма конкуришу за бесповратна средства Европске уније. Конкурс је у току и траје до 12.септембра, а подршка у набавци опреме и увођењу услуга износиће по појединачном пројекту од 5.000 до највише 10.000 евра.

Европска унија ће кроз нови програм подржати жене и младе почетнике у бизнису на територији 43 локалне самоуправе у Србији у којима делује развојни програм ЕУ ПРО Плус, међу којима је и Нова Варош.

-ЕУ је за ову намену определила укупно 375.000 евра. Финансијска подршка кандидаткињама и кандидатима чији предлози пројеката добију „зелено светло“ на јавном позиву биће усмерена за набавку нове опреме и увођење савремених услуга, а са циљем да се подстакне област предузетништва– наводи се у саопштењу ЕУ ПРО Плус.

Право учешћа на конкурсу имају незапослене жене и млади од 18 до 30 година, пријављени на евиденцији Националне службе за запошљавање, као и они чије су предузетничке фирме регистроване током 2022.године или након тога.

Програм се, иначе, реализује у партнерству са Министарством за европске интеграције. Како би потенцијалним кандидатима приближили услове конкурса, представници Програма одржаће до истека јавног позива више информативних сесија у неколико градова и општина обухваћених ЕУ ПРО Плус.

У Новој Вароши је, иначе, предузетничка иницијатива „слабашна“ у односу на општине у окружењу и шире, те се очекује да би овакви јавни позиви у будућности могли да промене нимало „ружичасту“ статистику на овом пољу. Власници фирми и предузећа који имају мање од 30 година су на територији наше општине права реткост, а ништа боља ситуација није у области женског предузетништва.

- Од укупно 626 регистрованих привредних субјеката на територији општине , свега 154 су у власништву жена, што је око 25 одсто. По структури привредне делатности, углавном је реч о предузетницама које се баве пословима који се традиционално везују за услужни сектор (фризерски и кројачки салони, трговинске радње, књиговодствене агенције) – каже за “Варошке новине” Маријана Ђокић, помоћница председника општине Нова Варош за привреду и локални економски развој.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.