Млади виртуоз на хармоници најбољи математичар

Млади Огњен Поповић фасциниран  је црним диркама

Млади Огњен Поповић фасциниран је црним диркама

Са непуних десет година Нововарошанин Огњен Поповић успео је да се упише на листу најбољих хармоникаша и математичара у земљи. Захваљујући огромном таленту на пољу музике и природних наука, као и вредном раду, учењу и одрицању, за кратко време освојио je бројне награде и признања републичког и међународног ранга, а издвајају се прво место на интернационалном фестивалу младих хармоникаша у Сарајеву и треће на државној смотри математичара у Крагујевцу.

Mлађани нововарошки виртуоз тек пре годину дана узео је хармонику у своје руке, а већ се винуо у озбиљне уметничке висине. Фасциниран црним диркама и звуцима овог инструмента, Огњен je прво постао полазник Основне музичке школе Пријепоље – Издвојеног одељења у Новој Вароши, потом једва научио да правилно држи хармонику у свом нејачком крилу, а затим су љубав, даровитост и марљиво вежбање учинили своје.

Огњен Поповић

По свом таленту и озбиљном приступу музици, издвојио се најпре у својој музичкој групи, међу вршњацима у окружењу, а „велико финале“ је уследило је крајем маја ове године  на његовом првом значајном такмичењу – Међународној смотри младих хармоникаша „Акордеон арт“ у Источном Сарајеву. На овом респектабилном фестивалу, у изузетно јакој конкурецији, Огњен је успео да се домогне „победничког постоља“ и освоји прво место.

-Доста сам свирао и увежбавао, три пута више него обично како бих био што сигурнији на наступу. Није било лако, учествовали су хармоникаши из 17 земаља Европе и региона, али, ето, победио сам и због тога сам срећан. Не бих, међутим, успео да ми велика подршка није био мој професор Михајло Живојиновић – прича Огњен за „Варошке новине“ .


Први и на такмичењу младих математичара

Пуно вежбања и „мозгања“, одрицања, а пре свега добре организације времена, овом даровитом дечаку требало је и да се у најбољем светлу покаже на пољу математике. Овај предмет је Огњенова велика љубав и преокупација, а да буде одличан „кликераш“ пуно му помаже и његова учитељица Славица Кнежевић. У решавању задатака најпре се истакао у својој школи, на смотрама знања у Округу, а свој успех крунисао је на такмичењу најбољих младих математичара у Србији.

-На смотри „Кенгур без граница“, одржаној на Природно-математичком факултету у Крагујевцу, освојио сам треће место и баш сам задовољан. Нарочито јер је то била моја прва велика прилика да своје знање одмерим са вршњацима из читаве земље – каже Огњен.

Овај вишеструко даровити Нововарошанин додаје и да није сигуран одакле та копча математике и музике, али је сигуран да ће у будућности наставити да свира и хвата се у коштац са сложеним математичким изазовима. На радост своје породице, осмољетке „Живко Љујић“ коју похађа као ученик четвртог разреда, као и читавог златарског краја.

* * *

Овај текст је део пројекта „Они су наша будућност – подржимо их“

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.