Стигао нови минибус за села из донације министарства

Возиће на два путна правца

Возиће на два путна правца

У Нову Варош је стигао нови минибус за превоз сеоског становништва за чију је куповину Министарство за бригу о селу издвојило седам милиона динара.

Комби марке „Ивеко“ са 20 седишта, како кажу у општинској управи, неће међутим саобраћати још неко време, све док се не испоштује законска процедура везана за пренос газдовања на Комунално предузеће „3. септембар“.

-Планирано је да минибус вози путнике на две линије. Једна ће највероватније бити Нова Варош- Вилови- Акмачићи-Божетићи, а друга Нова Варош-Кокин Брод- Радоиња –Рутоши. Покушаћемо да превоз до града једном или два пута седмично обезбедимо и ка осталим селима, попут Јасенова, Негбине, Беле Реке и Драглице – каже за "Варошке новине"председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

Он каже међутим, да још увек остају бројне дилеме како ће све то функционисати.

-Бесповратна средства од државе за набавку минибуса добили смо наменски, уз обавезу да локална самоуправа возило одржава у добром стању, обезбеди возача и гориво за превоз. Како ћемо за то пронаћи позиције у буџету обзиром да су то велики трошкови са једне и да нема могућности субвенција јавно-комуналном предузећу са друге стране, видећемо у наредном периоду –каже председник Васиљевић.

До Божетића и Рутоша од почетка ове године два минибуса Туристичке организације „Златар“ возе бесплатно путнике понедељком и петком. Они су укључени као привремено решење, док не стигне комби из донације министарства. Ове две линије су отворене након бројних апела мештана и више општинских тендера на које се нико од превозника није јављао. Ка Јасенову и Белој Реци аутобуси одавно не саобраћају због малог броја путника, док су села уз магистралу покривена међуградским саобраћајем.

-Сачекаћемо и став ресорног Министарства о томе да ли ће превоз комбијем који смо купили из донације бити бесплатан или ће путници плаћати неку разумну или чак минималну цену карте – додаје Васиљевић.

Иначе, у оквиру ове донације Министарства за бригу о селу средства за куповину минибуса добило је на прошлогодишњем јавном позиву укупно 18 општина у Србији. У ову намену је из државне касе издвојено близу 120 милиона динара, а очекује се да ће новим минибусима чак 368 села бити повезано са градским центрима.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.