У Новој Вароши почела акција чишћења дивљих депонија

Биће уклоњено и ругло на уласку у град

Биће уклоњено и ругло на уласку у град

Комуналци су протеклих дана очистили дивље депоније на девет локација широм нововарошког краја у оквиру акције за чију је реализацију Министарство заштите животне средине одобрило два милиона динара. Средства je на јавном конкурсу добило још тридесетак локалних самоуправа у Србији, а акција чишћења сметилишта ће трајати до 15. септембра.

Како кажу у Министарству, Нововарошани су међу првима засукали рукаве, па ће у овој општини знатно пре рока бити уклоњено свих 14 сметилишта предвиђених пројектом. Учешће општине у пројекту је 500.000 динара.

-Највише посла било је у Радијевићима према Шиповику, а дивље депоније су очишћене и код чесме испод бившег РХ центра 'Златар' и у Дражевићима према Соколови. Чистило се и у Рутошима, код раскрснице на Сувом бору на Златару, у Виловима и засеоку Волујак у Негбини. Акција је спроведена и у самом граду, изнад кућа на Ражиштима и у Улици Ослободилаца где је очишћено сметилиште које неодговорни појединци редовно праве на проширењу преко пута муслиманског гробља- каже за "Варошке новине" Зоран Миросављевић , шеф чистоће у Комуналном предузећу „3. септембар“.

Комуналци очекују да ће акција бити окончана у наредних десетак дана. На очишћеним локацијама биће постављене табле са упозорењем да је забрањено бацати смеће.

- Очистићемо и плато уз магистралу, на уласку у град из правца Пријепоља, као и сметилишта на Вионику и испод полигона за обуку возача на Бабића брду. Уклонићемо и сметилиште у потоку испод Петловца, на локацији која је чишћена и у предходним акцијама- каже Миросављевић.

Ово је иначе трећа акција која се у нововарошком крају организује уз помоћ овог министарства, а у предходне две очишћено је двадесетак дивљих депонија. Уз подршку државе локалне самоуправе су у протекле две године уклониле 730 од око 3.500 дивљих депонија колико се процењује да их има у Србији.

-У акцији која је у току чистиће се на више од 170 локација у 30 локалних самоуправа. Министарство је определило 80 милиона динара, чиме ће се покрити 80 одсто трошкова, док осталих 20 процената обезбеђују градови и општине. Ми ћемо обилазити ове локације, да бисмо се уверили како теку радови и колико ће наша земља чистије и лепше изгледати након њих. На овај начин, заједно са локалним самоуправама, боримо се за чистију животну средину свих грађана, што је стратешки циљ Министарства и Владе Републике Србије - изјавила је Ирена Вујовић, министарка за заштиту животне средине.

Поред Нове Вароши средства на јавном конкурсу Министарства заштите животне средине добили су и Вршац, Ужице, Сомбор, Велика Плана, Жабаљ, Кладово, Крушевац, Ариље, Тутин, Бачки Петровац, Пландиште, Житиште, Нови Сад, Ражањ, Лебане, Лазаревац, Обреновац, Ниш, Сента, Мерошина, Алексинац, Оџаци, Кула, Пријепоље, Владимирци, Бела Паланка, Сврљиг, Крагујевац и Бачка Паланка.

Акцију чишћења која је у току, најбоље илуструју фотографије из Комуналног предузећа:

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.