У Новој Вароши живе припадници чак 17 нација

Највише Срба и Бошњака

Највише Срба и Бошњака

У општини Нова Варош са 13.507 становника већину чине Срби, хришћанство у разним облицима је доминантна религија, а поред српског говори се још 12 језика. Према недавно саопштеним резултатима последњег пописа који се односе на етнокултуралне карактеристике становништва, у нашој општини живе припадници 17 нација, разних вероисповести, а има и декларисаних атеиста.

Срба је 11.901, Бошњака 673, а оних који су се на питање о националној припадности изјаснили као Муслиман 308. Након њих, по бројности предњаче Југословени, њих 40, а ту је и девет Црногораца, по седам Руса и Горанаца и по четворо Хрвата, Албанаца и Македонца. Према резултатима пописа спроведеног у октобру прошле године, у нововарошком крају живе и троје Мађара и исто толико Рома, двоје Немаца, као један Бугарин, Румун, Словенац и Украјинац.

Од укупног броја пописаних, њих 12.565 се изјаснило да им је српски матерњи језик. Босанским говори 413 становника, руским осам, а црногорским седам. Остали се могу пребројати на прсте једне руке – албански, мађарски и македонски је матерњи језик за по троје становника наше општине, а у граду под Златаром могу се чути и немачки, хрватски, ромски, румунски и словеначки.

Хришћанство је пак најбројнија религија, а поред 11.807 православаца има и 13 католика и троје протестаната, док је 49 становника у пописним резултатим сврстано у групу „остали хришћани“. Ислам исповеда 1.069 Нововарошана и Нововарошанки, док је један наш суграђанин припадник источњачке вероисповести. Уставом загарантовано право да се не изјасне на питање о верској припадности искористио је 184 пописаних, док је њих 51 изјавило да нису верници (атеисти), а осам да су агностици који трвде да се Божије постојање не може доказати.

Према резултатима Пописа становништва, домаћинства и станова 2022. године Србија има 6.647.003 становника. Најбројнији су Срби којих је 5.360.239, а после њих Мађари 184.442 и Бошњаци 153.801. Поред српског језика који је матерњи за 84,4 посто становника, најзаступљенији су мађарски (2,6 %), босански (2,2 %), ромски (1,2 %) и албански (1 %). Православци чине 81,1 посто становништва, 4,2 посто је припадника исламске вероисповести, а 3,9 посто католика.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.