При крају радови на реконструкцији зграде Вртића

Бољи услови - Предшколска установа

Бољи услови - Предшколска установа "Паша и Наташа"

Реконструкција зграде Предшколске установе „Паша и Наташа“ у Новој Вароши, започета пре четири месеца, приводи се крају. Завршени су радови на санацији кухиње и вешераја, инсталирана је опрема, а остатак посла требало би да буде завршен до краја новембра ове године. Инвестиција је укупно вредна 238.000 долара, а у највећем обиму је финансира Европска унија преко програма ЕУ ПРО Плус. Пројекат ће са 38.000 долара помоћи и Општина Нова Варош.           

Фирма „Грађевинар“ из Ивањице је до сада одрадила посао на замени и уградњи спољне и унутрашње столарије, керамике, мокрих чворова, електричних, водоводних и канализационих инсталација. Комплетно су саниране и просторије кухиње и вешераја и инсталирана савремена опрема, вредна више од пет милиона динара. Реч је о наменској апаратури за вртиће (фрижидери, кипер, шпорет, месилица, конвектомат, машине за прање и сушење веша, ваљак за пеглање, ситни инвентар и слично). У последњој фази пројекта предвиђено је да се уради систем противпожарне заштите, а након реконструкције зграде требало би да се крене са процесом увођења HASAP стандарда за безбедност хране.


Комплетно санирана кухиња

У Општини и Предшколској установи кажу да је реализација пројекта реконструкције Вртића била неопходна јер због своје руинираности и дотрајале опреме поједине просторије више нису одговарале ригорозним стандардима и потребним условима за рад установа овог типа.

-О томе колико су ови радови били ургентни најбоље говори податак да се у овом делу зграде ни динар није уложио од изградње објекта, а то је било давне 1979. године – каже координаторка пројекта и помоћница председника општине Маријана Ђокић.- Значај пројекта је посебно у томе што ће се његовом реализацијом значајно унапредити квалитет услуга, као и услова за боравак малишана и рад четрдесетак запослених.


Нова опрема и за вешерај

Да је рекнострукција Вртића дошла у право време сматра и директорка Предшколске установе Дана Гудурић.

-У нашој установи борави тренутно 300 малишана, а од јесени очекујемо значајан прилив нових полазника. Тиме ће капацитети установе бити максимално попуњени, уз обухват деце који нисмо имали у протеклих десетак година. Зато реконструкција објекта добија још више на значају и хвала и донаторима и општини који су препознали важност овог пројекта – истиче Гудурић.

У ЕУ ПРО Плус кажу да је реконструкција Вртића „Паша и Наташа“ један од 32 значајна пројекта локалне инфраструктуре у регионима Шумадије, западне, јужне и источне Србије које Европска унија финансира са више од пет милиона евра. Читав развојни програм реализује се у партнерству са Владом Србије односно Министарством за европске интеграције.
* * *
Пројекат „Транспарентно о расподели и трошењу средстава из буџета Општине Нова Варош“ је суфинансиран из буџета Општине Нова Варош (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

                                                                                          

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.