Општина ће суфинансирати 17 пројеката удружења грађана

Из буџета издвојено 3,2 милиона - Општина Нова Варош

Из буџета издвојено 3,2 милиона - Општина Нова Варош

Општина ће путем конкурса са 2,3 милиона динара суфинансирати 17 пројеката локалних удружења грађана, највише из области здравства и социо-хуманитарних делатности. Реч је о организацијама цивилног сектора која делују у областима културе, социо-хуманитарног рада, екологије, здравства и противпожарне заштите.

Део општинског „колача“ , у износу од 400.000 динара, добиће тако Удружење пензионера Нова Варош, док је регионално Удружење „Јефимија“ из Ужица за реализацију пројекта „Подршка саветовалишта женама оболелих од рака дојке и повећање доступности подршке оболелим Нововарошанкама“ добило 200.000 динара.

На помоћ из општинског буџета, у износима од по 150.000 динара, моћи ће ове године да рачунају и Удружење потомака ратника 1912-1920 „Војвода Петар Бојовић“ и Удружење бораца НОР-а општине Нова Варош (1941-1945. и 1992 и 1999.). Они ће финансијску подршку добити за реализацију пројеката „Очување традиције ослободилачких ратова Србије 1912-1920“ односно „Неговање тековина и традиције НОР-а и заштита права бораца и породица палих и умрлих“.

Први пут ове године локална самоуправа ће са 100.000 динара подржати рад недавно основаног Удружења Бошњака „Извор доброчинства“, а за реализацију пројекта под називом „Подела хигијенских пакета за социјално угрожене Бошњаке“.

„Зелено светло“ на општинском конкурсу добило је још пет удружења из области здравства и социо-хуманитарних делатности. То су удружење Међуопштинске организације савеза слепих и слабовидих (пројекат „Подршка слепим и слабовидим особама у Новој Вароши“), Удружење дистрофичара Златиборског округа („Заједно ходамо ка једнакости“), Регионална организација глувих и наглувих са седиштем у Ужицу („Очима слушамо, рукама говоримо“), Савез цивилних инвалида рата Златиборског округа („Сервис за помоћ и подршку – олакшајмо старост“) и Удружење мултиплесклерозе Златиборског округа Ужице („Помозимо једни другима“). Они су добили по 40.000 динара.

За укупно пет пројеката локалних организација цивилног сектора које делују на пољу културе и заштите животне средине из општинске касе биће издвојено укупно милион динара (по 500.000 за обе области). На пољу културе најбоље је бодован пројекат „Игре из околине Рашке“, а који је кандидовало Удружење грађана „Златарци“. Ова фолклорна организација ће моћи да рачуна на помоћ из буџета у износу од 220.000 динара. Пројектна активност Завичајног удружења Нововарошана у Београду, под називом „Промоција Нове Вароши и повезивање Нововарошана“, биће новчано „погурана“ са 120.000 динара. Пројекат „Визуелна уметност у Новој Вароши“ Ликовног клуба „Златарска палета“ добиће 80.000 динара, колико ће добити и Друштво за неговање традиционалног певања из вика Нова Варош за пројекат „Промоција и очување традиционалног певања извика“.

На јавном позиву стигле су свега две пријаве предлога пројеката из области екологије и оба ће бити помогнута из општинске касе. Удружење „Смарт“ биће подржано са 320.000 динара, а средства ће утрошити на пројекат „Шеталиште зоне Златара“. Удружење „ЕКО – Варош“ ће за реализацију свог пројекта „За лепши град“ моћи да рачуна на 180.000 динара.

Сваке године део општинског колача издваја се и за противпожарну заштиту. Тако ће овог пута Добровољно ватрогасно друштво „Звезда“ за свој пројекат „Замена столарије“ бити суфинасирано са 100.000 динара.

У сегменту цивилног друштва на подручју нововарошке општине има све више позитивних помака, кажу у Општини и истичу да су управо јавни позиви један од најбољих мотива за грађане да се окупе око неке идеје , региструју удружење и траже финансијску подршку за своје пројекте.

-Пројекти су из године у годину све квалитетнији, а организације цивилног друштва све бројније. Тако су пре једне деценије у Новој Вароши деловала свега два удружења, а данас их је више од 20 – каже за „Варошке новине“ помоћница председника општине за локални економски развој Маријана Ђокић. 
- - - - - - - - - - - - - - - -
„ИСПОД РАДАРА“ : Многе важне друштвене области и даље су међутим, “испод радара“ невладиног сектора. Чињеница је и да Нова Варош по броју и активностима невладиних организација прилично заостаје у односу на градове и општине у окружењу.

Тако , рецимо, овде не постоји ни једно удружење грађана и грађанки које се примарно бави питањима родне равноправности , као ни оних којима су у фокусу млади. Нема чак ни иницијатива за оснивањем удружења које би се бавило заштитом људских права и слобода, а у општини која претендује да буде еколошка оаза у земљи, активне су свега две еколошке организације слабе бројности и капацитета. У средини у којој живи скоро 300 инвалидних лица нема ниједног удружења које би се активно бавило проблемима особа са поремећајима у развоју, а Нова Варош је и једна од ретких средина у Србији у којој не постоји удружење локалних привредника и „малих“ предузетника.
* * *
Пројекат „Транспарентно о расподели и трошењу средстава из буџета Општине Нова Варош“ је суфинансиран из буџета Општине Нова Варош (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

                                                                                                 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.