Општина са три милиона помаже пољопривредна удружења

Помоћ и за удружење одгајивача оваца

Помоћ и за удружење одгајивача оваца

За подршку у раду пољопривредним удружењима из буџета општине Нова Варош за ову годину опредељено је укупно три милиона динара. Средства ће бити распоређена на 11 удружења чији су пројекти добили „зелено светло“ на недавном конкурсу.

Комисија за вредновање и рангирање пројеката проценила је да би Удружење младих пољопривредних произвођача Нова Варош требало да добије 800.000 динара за пројекат „Унапређење сточарства 2023“. Удружење произвођача јагодичастог воћа „Златни брег“ моћи ће да рачуна на финансијску подршку у износу од 550.000 динара, што ће им бити довољно да спроведу пројекат „Унапређење воћарства на територији општине Нова Варош у 2023“.

Међу приоритетима за доделу финансијске помоћи и овог пута нашло се Ловачко удружење „Козомор“ , које ће за свој пројекат „Подизање конкурентности ловишта Увац кроз наставак изградње и опремање Ловачког дома у Божетићима“ добити 300.000 динара.

Пројектна активност Удружења одгајивача оваца и коза „Китоња“ под називом „Бистрица 23“ биће из општинске касе помогнута са 250.000 динара, док ће Кинолошко друштво „Златар“ и Удружење љубитеља спортског риболова „Златарски шаран“ моћи да рачунају на по 200.000 динара и то за реализацију пројеката „Изложба паса свих раса“ и „Сачувајмо Увачко језеро за будуће генерације“.

Према предлогу Комисије, са по 150.000 динара биће подржани и Хуманитарна организација „Стара Рашка“ (пројекат „Помоћ воћарима и ратарима“) и Удружење произвођача златарског сира „Златарски сир Комарани“ („Ознака географског порекла – унапређење“).

Пчелари из Удружења „Златарка“ ће за реализацију пројектне активности „Планински мед“ из општинског буџета бити „погурани“ са 100.000 динара, колико је опредељено и за пројекат „Ново доба са старим занатима“ , а који је кандидовало Удружење грађана „Стари занати за ново доба“.

-Путем јавних позива Општина Нова Варош већ годинама уназад подстиче пољопривреднике да се удружују, сарађују и активније ангажују да, уз помоћ општинских стручних служби, своје идеје преточе у пројекте и са њима аплицирају , како на конкусима локалне самоуправе, тако и ресорног министарства – каже заменик председника општине др Бранко Бјелић и истиче да су напори општине уродили плодом јер су пољопривредна удружења на локалу данас најбројнија и најактивнија. Радом у удружењима, сматра Бјелић, пољопривредни произвођачи се могу лакше изборити на тржишту и у крајњем остварити већи профит за своје газдинство. 
- - - - - - -
„СОРТИРКА“ ЈЕДИНА БЕЗ ПАРА : На недавни конкурс стигло је 12 пријава, а паре није добио један. Једини пројекат за који је Комисија сматрала да не испуњава услове за доделу општинских средстава је „Одрживи развој пољопривреде“ који је пријавило Удружење пољопривредних произвођача Златар Натура“.

У општини појашњавају да се предложени пројекат – набавка сортирке и штампача за обележавање конзумних јаја, поклапа са критеријумима републичког конкурса те је субвенције за куповину ове опреме требало затражити путем јавног позива Министарства пољопривреде.

* * *
Пројекат „Транспарентно о расподели и трошењу средстава из буџета Општине Нова Варош“ је суфинансиран из буџета Општине Нова Варош (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

                                                                                              

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.