На "Сусретима села" бираће се први пут и "Мис Златара"

Такмичење у спорту и заборављеним вештинама (Фото: Д. Гагричић)

Такмичење у спорту и заборављеним вештинама (Фото: Д. Гагричић)

Горштаци ће се и ове године на Ивањдан, 7. јула, на вису Џаде у Мушковини такмичити у старим чобанским вештинама и умећу дрвосеча, а први пут бираће се и „Мис Златара“. „Сусрети златарских села“, 11. по реду, почеће у 9,30 сати, док ће учеснике и посетиоце забављати трубачи Радише Витезовића из Тубића код Косјерића. До виса Џаде и некадашњег састајалишта чобана, дрвосеча и рабаџија, стиже се асфалтним путем од превоја на Сувом бору.

Екипе села са тромеђе Нове Вароши, Пријепоља и Сјенице, такмичиће се у бацању камена с рамена, вучењу кличка, трчању и скоку у даљ , а одмериће снагу и спретност у стругању балвана кладаром, надвлачењу конопца, малом фудбалу и одбојци. Најмлађи посетиоци трчаће на ливади, док ће се рабаџије надметати у извлачењу трупаца „на влаци“ воловском запрегом за које влада велико интересовање.

Домаћин „Сусрета златарских села“ су предузеће „Сложна браћа“ из Дрмнановића и власник Зоран Пурић. Пријаве за такмичћење подносе се Верку Јовановићу, председнику Организационог одбора на број телефона 064/ 31-40-493. Девојке од 14 до 34 године заинтересоване за учешће у избору „Мис Златара“ могу се пријавити др Марији Антић на број 064/15-33-388. Мисица и две пратиље, по избору жирија, биће награђене дводневним боравком на Златибору. 

Учесници 11. „Сусрета златарских села“ одаће пошту Стојану Брајовићу (1947-2021), из Ужица, сахрањеном у родној Мушковини. Брајовић је био поштоваоц традиције, заљубљеник у планину Златар и са члановима породице иницијатор одржавања „Сусрета златарских села“.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.