Верским заједницама два милиона из буџета општине

Локална самоуправа ће за обнову 11 богомоља на територији општине издвојити током ове године укупно два милиона динара. Средства су путем јавног позива додељена Црквеној општини Нова Варош и Исламској верској заједници.

Баш као и лане, највише пара за реконструкцију добиће Храм Свете Тројице у Новој Вароши и градска џамија. Општина ће тако, на предлог надлежне Комисије, издвојити 500.000 динара за пројекат израде улазне капије у порти цркве, а 400.000 динара за завршетак ограде од клесаног камена око чаршијске џамије.

За цркву на Златару из општинске касе је опредељено 200.000 динара, а средства ће се искористити за завршетак ограђивања Храма Христовог рођења.

„Зелено светло“ на конкурсу је добио и пројекат Цркве у Негбини који подразумева замену пропале ограде око порте. Радови су процењени на око 120.000 динара, а сва потребна средстава биће издвојена из буџета општине.

По 120.000 динара опредељено је за још пет православних храмова у златарском крају. Захваљујући општинској донацији, на цркви Св. Архангела Михаила у Буковику урадиће се замена олука, у близини Храма Покрова Пресвете Богородице у Радијевићима градиће се парохијска сала, нову столарију до краја године добиће Храм Св.Преображења у Белој Реци, богомоља у Драглици биће премазана заштитним садолином, док ће радоињски храм Преображења реализовати пројекат „Живописање у Радоињи“.

Општина ће и ове године наставити улагање на увођењу грејања у манастиру Јања (Св. Јоакима и Ане) у Рутошима, а за ову намену обезбеђено је 100.000 динара. Није изостављен ни Храм Светог Јована Крститеља у Виловима, који ће из буџета бити финансиран са 80.000 динара. Новац ће се употребити за уређење црквене сале.

Општинска Комисија је, иначе, и ове године вредновала пројекте према критеријумима од којих су најзначајнији квалитет идеје, изводљивост плана реализације, економска оправданост, одрживост...Право учешћа на конкурсу имали су , према интерном правилнику, пројекти у чијем су фокусу радови на санацији и реконструкцији верских објеката.

-Локална самоуправа, у складу са могућностима још од 2014. године, путем конкурса, а кроз пројектно финансирање, помаже обнову богомоља – каже председник општине Радосав Васиљевић.

Он за “Варошке новине” наглашава да су општина и верске заједнице на истом задатку да светиње за богослужења заблистају у пуном сјају, на радост верујућих житеља општине, без обзира на конфесију којој припадају.

-Улагање на овом пољу дугорочно доприноси и неговању традиционално добрих односа између већинског српског становништва и муслимана односно бошњачког народа, као и припадника других мањинских заједница – додаје Васиљевић.
* * *
Пројекат „Транспарентно о расподели и трошењу средстава из буџета Општине Нова Варош“ је суфинансиран из буџета Општине Нова Варош (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

                                                                                                 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.