И модерно доба има своје витезове

Награда општине Чајетина и ТО Златибор

Награда општине Чајетина и ТО Златибор

Жири манифестације Видовданске културне свечаности, која се четрнаести пут одржава под покровитељством Општине Чајетина и уз подршку Туристичке организације Златибор, једногласно је одлучио да заслужним појединцима и организацијама додели осам плакета под називом „Витез Србије“. Признање су добили Гордана Малетић, Ненад Јездић, Љубиша Павковић, Валентина Делић, Славко Крунић, Др Александар Каменов, Небојша Ђурић и Љубиша Крстајић.

Председник Општине Чајетина Милан Стаматовић је том приликом изјавио да је изузетно задовољан што су признања добили они који негују и чувају традицију, они који враћају веру и вољу у живот. 

-Мислим да је то нешто што би сви медији у Србији требало да забележе, јер ово је једини, најбољи и најважнији начин да се очува српска култура и традиција, управо кроз рад наших добитника који су давали и дају огроман допринос српској култури. Наши добитници су ове године посебно посвећени деци, што још више даје на значају овом нашем признању и због тога им од срца честитам- закључио је Стаматовић.

-Веома ми значи ово признање. Наћи се у друштву оваквих добитника, част је. Захвална сам онима који су уредили да добијем ово признање, то је једно од најважнијих које сам добила- рекла је Гордана Малетић, добитница признања за књижевност.

Добитници признања

Признање Витез српске глуме је добио Ненад Јездић, драмски уметник снажног и јединственог глумачког израза.

-Чојство и јунаштво. Јунаштво је исто што и витештво, витештво је исто што и јунаштво, а и једно и друго не иду без чојства, како каже Марко Миљанов. Глумац у оваквим ситуацијама мора да се труди да брани себе од себе. Себе вечерас на Златибору, са вама, са својим људима, са својим народом, да одбраним од себе оног који се надима, који се горди и који гаји у себи нека претерана, лоша, горда осећања- рекао је Јездић примајући признање.

Витез српске музике постао је виртоуз на хармоници Љубиша Павковић, који је, између осталог, објавио и антологијску збирку одабраних народних песама под називом „Народне песме Балкана“. Захваљујући се на признању, Павковић је рекао да би „пре свега желео да се најтоплије захвали на награди Видовдански витез, јер је витештво исконска традиција српског народа. За све ове године, и уз музичку каријеру која траје између 50 и 60 година, да мало нешто од тога додирнем и да пипнем ове идеале, онда је данас пред вама срећан човек“.

Вишеструко награђиван уметник Славко Крунић је добитник признања Витез српског сликарства. Његове илустрације су нашле пут до бројних књига и часописа, а са француском књижевницом Елоди Пинел је објавио књигу “Сатириконе”.

-Витештво је за мене чулност, а чулност је уметност. Да се препустимо чулима, ми, лауреати, смо овде јер ту чулност умемо да пренесемо- закључио је Крунић.

Аутор серијала емисија „Некада давно - Српске народне бајке“ Валентина Делић добитник је признања Витез српске културе у области очувања традиције.

-Бајке су везе са нашим прецима, са том дивном далеком породицом која је уз ватру морала да проникне кроз маглу таме и исповедала нам бајке о тим тајнама. Кад-год смо у кризи, ми се заправо питамо ко смо. А, наши преци из бајки нам кажу „не брините, ви сте наша деца. Ми смо се већ давно сусрели с том аждајом пред којом стојите. Ми смо је победили и победићете је и ви- изјавила је Делићева.

Др Александар Каменов преузео је признање Витез српске медицине у име свих колега са Клинике за кардиохирургију Универзитетског клиничког центра Ниш, који су након готово 100 дана рада и 12 узастопних радних викенда, без додатне финасијске накнаде, осварили постављен циљ – да се елиминишу листе чекања за операције и да се пређе на листе за њихово заказивање.

-Само сам један од 127 чланова те велике екипе лекара, анестезиолога, хирурга. Ни без једног члана екипе не би било могуће да урадимо све оно што смо урадили- рекао је др Каменов.

Признањем Витез српског спорта награђен је параатлетичар Небојша Ђурић, који је на Светском купу у параатлетици у Италији освојио златну медаљу и притом оборио светски рекорд у бацању диска.

-Прво бих желео да се захвалим Општини Чајетина и Туристичкој организацији Златибор, као и председнику општине Милану Стаматовићу, на оваквој, за мене једној од најзначајнијих награда у животу. Ипак су људи препознали нечији рад, одрицање и успех који сам, Богу хвала, донео својој држави и свом народу- нагласио је Ђурић.

Витез српске привреде постао је Љубиша Крстајић, који је инвестицијом у хотел „Бор бај Каризма“ значајно допринео даљем развоју хотелијерства на Златибору. Маркетинг менаџер хотела Емилија Манојловић се у име господина Крстајића захвалила на признању и додала да „првенствено жели да се захвали Општини Чајетина и њеном председнику Милану Стаматовићу и да сматра да ће отварање овог хотела донети једну нову вредност на Златибор. Надамо се да ћемо тиме допринети позиционирању Златибора као једне од најатрактивнијих дестинација за туризам на светској туристичкој мапи“ закључила је Манојловић.

У културно-уметничком програму Видовданских културних свечаности су учествовали драмска уметница Ваја Дујовић и вокална етно група “Источник“, а након тога су сви могли да погледају позоришну представу „Књига о Милутину“ са Ненадом Јездићем у главној улози.

(Извор: Општина Чајетина)

* * *

* * *
Пројекат „Чајетинa на сајту Варошких новина“ је суфинансиран из буџета Општине Чајетина (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

                                                                                                

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.