„Влака Муртенице“ на Видовдан у Горњој Белој Реци

Са такмичења одржаног прошле године (Фото: приватна архива)

Са такмичења одржаног прошле године (Фото: приватна архива)

Рабаџије ће се и ове године на Видовдан надметати на Муртеници, на превоју Стража изнад Горње Беле Реке, крај пута према Љубишу и Златибору. Свој долазак најавили су рабаџије из нововарошког, златиборског и моравичког краја, а такмичење организује млади али већ прекаљени рабаџија Милан Жунић (29) из Кућана, са комшијама и пријатељима.

– Биће 15 воловских запрега и бар 20 коњских грла – каже Жунић.

Такмичење „Влака Муртенице“ у извлачењу трупаца „на влаци“ почиње у 13 часова. Организује се у четири категорије - за воловске запреге лакше и теже од 15 товара, као и за коње у једнопрегу и двопрегу.

Такмичење на Стражи први пут је организовано пре три године. Лане је учествовало тридесетак запрега у обе конкуренције. У „тешкој“ категорији прво место освојио је рабаџија Мирослав Милојевић из Беле Реке, док је у „лакој“ без премца био Милан Жунић. Код коњских запрега коњи Ермина Јукића из Сјенице били су најбољи у обе категорије.

-Волове су гајили мој отац, деда и прадеда, па их гајим и ја, а у стаји тренутно имам три пара. Живим за њих и за рабаџилук. Остао сам на селу и бавим се сточарством. Доста радим и у шуми на извлачењу грађе. Рабаџијски хлеб је са седам кора, може да се заради, али крвав је то динар. Зато од њега зазиру и пуно искуснији– каже Милан Жунић .

Ово је иначе друго такмачиње рабаџија ове године у нововарошком крају. Прво је било 17. јуна на Жабљку изнад Ојковице, а наредно је на Ивањдан, 7. јула, на вису Џаде, недалеко од Сувог бора на Златару. Летос и јесенас биће их још неколико.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.