Натегу сеје из љубави према старим сортама

Натегу гаје само хобисти

Натегу гаје само хобисти

Уз помоћ натеге некада су домаћини извлачили ракију из буради, а данас се она ретко где може видети. Ту улогу преузела су обична пластична црева, мада за "мученицу" која прође кроз њену "лулу" кажу да има непоновљив укус.

Натега је уз врг најпознатија од тикава судовњача које још једино расту у баштама хобиста и љубитеља старих заборављених сорти. Један од њих је и Радован Главоњић, познати повртар из Горње Бистрице код Нове Вароши. Натегу сеје сваког пролећа, по пар кућица, а у јесен, након брања, најбоље плодове качи о кровне греде да се суше. У поткровљу своје породичне куће има их пар десетина, а поједине тамо висе годинама.

-Нудим их на поклон, али их нико неће. Узме тек по неко и то ради украса или за етно поставку, а мени жао да их бацим. Руку на срце и ја је користим ретко, јер извући уз помоћ ње ракију из бурета није ни мало лако и за то потребна су 'добра' плућа. Осушени плодови се могу чувати годинама, без страха да ће да пропадну- прича Главоњић, који ради као матичар у општинској управи.

Тикве судовњаче су познате и као суве тикве, а има их више врста, специфичних боја и облика. Гаје се као и остале из овог рода, с тим што овим, приликом раста треба ослонац, да плодови висе, јер уколоко леже на земљи добијају деформисан облик, постају флекави и подложни су пропадању. Нису тешке за узгајење осим што у време интезивног раста траже обилно заливање.

-Плодови натега се беру тек када су потпуно зрели, а петељка сува. Након што се очисте и пребришу влажном крпом каче се на тамном и промајном месту, где стоје од три до 12 месеци, у зависности од величине плода. Потпуно су суви ако се чује звецкање семенки у унутрашњости када се протресе плод- каже Главоњић.

У обради помогне и унук : Радован Главоњић

Плодови су, свакако најинтересантнији, а окачени испод настрешице некада су красили готово сваку сеоску кућу. Мада су као млади плодови натеге и врга укуснији од плодова тиквице, код нас се ретко користе у исхрани. Као зреле често их користе ликовни уметници који се баве декупаж техником, јер се плод може осликавати и украшавати. Осушени се користе и као украс, а од њих се могу израђивати и чаше, чиније, саксије, лустери, лампе, кућице за птице...

-Натега и врг готово да се више не користе у домаћинству, а некада су имали широку примену. Натега има доњи проширени део и горњи који је издужен и танак и који може бити дуг и преко два метра. Врг је пак мањи, има два проширена дела која су повезана у целину. Врг се користио за захват и пренос воде, али и као музички иструмент јер осушене семенке праве карактеристичан звук унутар плода. Натега се користила за извлачење ракије из бурета, или се секла тако да добије форму кутлаче за супу и разне чорбе, као и за вино, ракију и воду- објашњава за "Варошке новине" др Ивана Петровић, биолог по струци, кординаторка локалне банке семена при Еколошком покрету "Оквир живота" у Мионици.

Служи за извлачење ракије из буради

Из Горње Бистрице је недавно у Чачак поштом отишло неколико семенки натеге, а Радован Главоњић их је поклонио повртару који се игром случаја заинтересовао за ову сорту. А управо семе натеге и врга било је прво семе које су чланови еколошког покрета "Оквир живота" депоновали у свој банци семена пре пет година. Данас су код корисника услуга ове банке веома популарни, па је прошлог лета заинтересованима подељено преко 100 кесица семенки. Тикве судовњаче међутим гае само истински заљубњеници, и колико се зна, у Србији их нико не узгаја на већим површинама.

-Прво семе за нашу банку узели смо из плодова натеге и врга који су деценијама били окачени испод стрехе једног домаћинства у Паштрићу код Мионице. Искрено било нам је жао што смо морали да отварамо декоративне плодове, јер нисмо били сигурни да ће семена добро клијати после толико година стајаља. На срећу, наше се сумње нису оствариле па данас имамо велику количнину семана- каже др Петровић.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.