Заветна литија до записа у камену на Колашинском брду

Литија кроз ливаде и засејана поља

Литија кроз ливаде и засејана поља

Подари Господе свако добро, здравље, срећу и благостање овим и свим другим селима. Својом милошћу дај да поља и воћњаци обилно рађају , заустави разорне ветрове и друге непогоде и дај кишу када треба ... Мештани Соколове у Бистрици и њихове комшије из Мокреча у Дражеићима и јуче су читале заветну молитву за здравље и берићет и ломили славски колач код записа у камену и шест метара високог спомен-крста на Колашинском брду.

И ове године крстоноше су кренуле од манастира Свете Тројице у центру Бистрице. У више аутомобила прошли су засеоцима до зборишта код сеоског гробља у Соколови, одакле су у пратњи месног пароха наставили пешице кроз ливаде и засејана поља.

Заветна молитва чита се у недељу пред Петровдански пост, а традиција је обновљена пре десет година. Након литије и молитве мештани су наставили дружење у сеоској капели уз пуну трпезу, а домаћини овогодишње славе био је Милан Дучић са породицом.

Мештани су овде опет почели да се окупљају када је власник имања Зоран Колашинац пронашао запис у облику камене трпезе који је деценијама био заборавњен у шушкору и трави и подигао га на тек озидано постоље. Запис су далеке 1930. године исклесали чувени каменоресци Милорад Дучић – Амиџа и Борисав Колашинац, а све до пред крај Другог светског рата одавде су кретале крстоноше. Пре четири године на оближњем узвишењу добровољним прилозима мештана подигнут је и заветни спомен-крст „у славу и част ратницима 1912-1918. из Бистрице, Дражевића и Челица“, који је по свом изгледу и димензијама јединствен у нововарошком крају.

(Фотографије: Ж. Дулановић)

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.