Такмичење рабаџија у Ојковици у суботу 17. јуна

Милан Жунић је прошле године био најбољи у  обе конкуренције

Милан Жунић је прошле године био најбољи у обе конкуренције

Рабаџије ће се окупити у суботу 17. јуна на вису Жабљак изнад Ојковице, на првом такмичењу ове године у нововарошком крају у вучењу чамових трупаца воловском и коњском запрегом. Наредно је на Видовдан на Стражи изнад Беле Реке и тако до позне јесени.

Такмичење на Жабљаку било је планирано за 10. јун, али је због техничких проблема у организацији померено за седам дана. Свој долазак већ је потврдило двадесетак рабаџија из Нове Вароши и суседне Ивањице, а такмичење се организује у три категорије - за воловске запреге лакше и теже од 15 товара, као и за коње у двопрегу. Такмичење шесту годину за редом организују тројица прекаљених рабаџија, комшије Радош Стефановић (43) и Горан Матовић (48) из Ојковице и Милош Драшковић (29) из Мочиоца.

-Пре вишебоја на Жабљаку у нашем селу годинама није било народних сабора и окупљања. Добра је и прилика да млади науче нешто о рабаџилуку, јер све нас је мање у овом послу- прича Стефановић.

Организатори : Радош Стефановић, Милош Драшковић и Горан Матовић

 
На Жабљаку ће се ове године такмичити и Милан Жунић (29) из Кућана. Прошле је дошао са два пара волова и подигао победнички пехар у обе категорије – и у „тешкој“ и у „лакој“. Жунић је један од најбољих рабаџија у овом делу Србије, а лане на ком се год такмичењу појавио узео је награду. Осим у Ојковици први је био и у Белој Реци и Негбини, као и на Сеоском вишебоју у Божетићима и на такмичењу организованом на Врлану изнад Амзића. У Јабланици на Златибору и на „Сусретима златарских села“ на Сувом бору његови Баљац и Шароња били су други, а на оба такмичења шампионски пехар им је измакао за свега пар секунди.

-У стаји тренутно имам три пара. Живим за њих и за рабаџилук. Остао сам на селу и бавим се сточарством. Доста радим и у шуми на извлачењу грађе, а посла хвала богу има– каже Жунић.
* * *
ВИШЕБОЈ У ЈАБЛАНИЦИ: Летос ће се широм западне Србије организовати бројна такмичења рабаџија. Прво је у недељу 11. јуна у Јабланици на Златибору на Сеоском вишебоју једном од најпосећенијих у овом крају. На њему ће се горштаци надметати и у стругању тестером кладаром и ручном стругању дубећом тестером, а на програму је и трка коња.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.