Софији и Емилији награда за најбољу карикатуру "Мали Пјер"

Софија и Емилија и наставница Милка Лојаничић

Софија и Емилија и наставница Милка Лојаничић

Још један велики успех ђака из Основне школе „Живко Љујић“. Софија Вуковић освојила је прво, а Емилија Цупарић друго место на републичком Такмичењу за најбољу дечју карикатуру „Мали Пјер 2023“. Њихови радови проглашени су за најбоље у конкуренцији чак 590 карикатура пристиглих из више од 100 осмољетки широм Србије. Софија је ученица осмог, а Емилија седмог разреда школе у Новој Вароши и ово им је прва значајнија награда у области ликовног стваралаштва.

Софији и Емилији награда је уручена синоћ на свечаности која је уприличена у галерији Народне банке Србије у Београду. Тим поводом отворена је и изложба најбољих радова са овогодишњег такмичења. Међу изложеним карикатурама нашли су се и радови још двоје ученика нововарошке Основне школе "Живко Љујић"– Марије Млађеновић (седми разред) и Максима Лојаничића (осми) , који су се нашли у ужем избору смотре посвећене Пјеру Крижанићу, познатом југословенском карикатуристи, стрип - уметнику, есејисти и писцу.


Награде уручене синоћ на изложби у НБС

Такмичењу за најбољу дечју карикатуру „Мали Пјер“ се, иначе, одржава у организацији „Пријатеља деце Србије“, а под покровитељством министарстава културе и просвете и Народне банке Србије.

Одлуком стручног жирија на овогодишњој, иначе, традиционалној смотри најуспешних карикатуриста у категорији основаца, Софијин рад добио је максималних 25 бодова, што значи да је задовољио све пропозиције такмичења и одушевио својом поруком. Емилија је имала само један поен мање, што довољно говори о томе колики су успех на овом такмичењу постигле наше даровите суграђанке. Пристигле радове су оцењивали мајстори карикатуре Тошо Борковић и Никола Драгаш, као и наставник ликовног Александар Загорац.

-Софијина првонаграђена композиција јасно и прецизно осликава данашње друштво, а поручује да би у будућности ултимативно требало кренути путем књиге односно образовања. Емилија је, са друге стране, из свог угла и на шаљив начин представила Филипа Вишњића у модерној верзији, како уместо гусала свира гитару – појашњава Милка Лојаничић, наставница ликовног у ОШ “Живко Љујић“, која неколико година уназад мотивише ђаке на учешће на овом такмичењу. Она за „Варошке новине“ истиче да је успех талентованих ученица круна њиховог дугогодишњег неговања талента, али и упорног рада, залагања, маштовитости и ентузијазма.

Прва награда - рад Софије Вуковић

Друга награда- рад Емилије Цупарић

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.