Поставља се пет типских брвнара за промоцију Златара

Биће их укупно 18- радови код

Биће их укупно 18- радови код

На Златару је у току изградња пет типских брвнара, чиме се приводи крају прва фаза радова на уређењу централне туристичке зоне, а градиће се касније још. Пројекат уређења је до сада коштао више од 11 милиона динара, а средства су обезбедили Министарство туризма и Општина Нова Варош.

Брвнаре у непосредној близини “Панораме” гради нововарошка фирма “Згиб”, а рок за завршетак радова је месец дана. У оквиру истог овог пројекта је крајем прошле године , на потесу од спортских терена испод хотела до раскрснице ка бившем РХ Центру, изграђена 350 метара дуга пешачка стаза. Посао на стази , поред асфалтирања , укључује и изградњу јавне расвете и пратећи мобилијар.

- Брвнаре иду у закуп и служиће, како за потребе промоције и инфо центра, тако и продаје аутохтоних производа са подручја нововарошког краја, сувенира, рукотворина и слично – каже директор Туристичке организације “Златар” Бранко Пуцаревић.

Министарство туризма и на овогодишњем конкурсу одобрило је 10 милиона динара за изградњу још пет нових брвнара. У плану је да се у оквиру ове туристичке амбијенталне целине у наредне две, три године постави укупно 18 типских мини - објеката.

-Приоритет у туристичком развоју остаје улагање у инфраструктуру и сигнализацију, као и проширење “лепезе” садржаја на Златару, јер су захтеви гостију у највећем обиму усмерени на такозвани активни одмор и рекреацију – додаје Пуцаревић. Због тога се, каже, у ужем и ширем појасу туристичке зоне интезивно ради на уређењу и изградњи што више шеталишта и трим стаза, а у плану је да се, у складу са финансијским могућностима, ради и на проширењу садржаја за децу и паркинг места за квадове.

Иначе, на конкурсу Министарства туризма за 2023.годину, “зелено светло” добио је и пројекат под називом “Златовање”. Реч је серији промотивних акција и активности које ће, средствима од око миллион динара, Туристичка организација „Златар“ реализовати у сарадњи са Националном омладинском асоцијацијом “Србија за младе”. Кандидована су још два пројекта - обележавање пешачке стазе од Златара до манастира Милешева у сарадњи са пријепољском Туристичком организацијом и постављање електронског билборда у централној зони Златара, а у сарадњи са Регијом Западна Србија. Да ли ће се за њихову реализацију држава одобрити паре, знаће се већ у наредних неколико дана.

 * * *

Пројекат „Транспарентно о расподели и трошењу средстава из буџета Општине Нова Варош“ је суфинансиран из буџета Општине Нова Варош (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

                                                                                       

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.